EU vedtager skærpede regler for formaldehyd
EU’s nye regler for formaldehyd og stoffer, der frigiver formaldehyd, sænker de tilladte niveauer og bliver implementeret i faser med start 6. august 2026. TMI hilser de nye harmoniserede regler velkomne.
Den 17. juli 2023 vedtog EU nye skærpede regler for formaldehyd og formaldehydfrigivende stoffer i produkter.
Forordningen indeholder flere vigtige punkter og bestemmelser for bl.a. møbler, træ og træbaserede varer. Forordningen sænker de hidtil gældende grænseværdier.
Fælles regelsæt gør det nemmere for virksomhederne
Formaldehyd er et stof der findes naturligt i materialer som fx træ, men det dannes også som et nedbrydningsprodukt fra visse lime i fx spånplader og MDF-plader.
Formaldehyd er et skadeligt stof, som i større mængder kan give allergi og øge risikoen for kræft. Derfor har der længe været indført grænseværdier for, hvor stor koncentration af formaldehyd, der må være i luften omkring os, og hvor meget formaldehyd, der må frigives fra de produkter, vi omgiver os med.
”Reglerne og grænseværdier har hidtil været forskellige på tværs af EU's medlemslande, og det har gjort det svært for virksomheder at overskue, hvilke regler der gælder i hvilke lande. Derfor er det glædeligt, at der nu indføres et fælles regelsæt for formaldehyd i EU,” siger chefkonsulent i Træ- og Møbelindustrien, Simon Auken Beck.
De nye regler
De nye regler gælder produkter, der indeholder formaldehyd eller stoffer, der afgiver formaldehyd. Helt konkret siger den nye lov fra EU, at produkter ikke må markedsføres eller sælges efter 6. august 2026, hvis koncentrationen af formaldehyd – under de fastsatte testbetingelser – overstiger:
- 0,062 mg/m3 for møbler og træbaserede produkter
- 0,080 mg/m3 for andre artikler end møbler og træbaserede produkter
I reguleringen er der også vedtaget en række undtagelser. Ovenstående gælder derfor ikke for bl.a.:
- produkter, hvori formaldehyd eller stoffer, der afgiver formaldehyd, udelukkende er naturligt til stede i de materialer, som produkterne er fremstillet af
- produkter, der udelukkende er til udendørs brug under forudsigelige forhold
- produkter i byggerier, som udelukkende anvendes uden for bygningens skal og dampbarrieren, og som ikke afgiver formaldehyd til indendørs luft
- brugte produkter
For interiør i køretøjer, herunder biler, busser og lastbiler, er grænseværdien ligeledes 0,062 mg/m3, men først gældende fra den 6. august 2027.
Testmetode
Standardmetoden for måling af emissioner af formaldehyd er beskrevet i EN 717-1 (testmetode for træbaserede plader), og de i forordningen fastsatte testbetingelser svarer hertil. For materialer eller produkter, hvor denne testmetode ikke kan anvendes, kan EN 16516 bruges (testmetode for byggevarer).
Tænk ikke på det færdige produkt
Reglerne gælder for alle produkter, herunder for færdige møbler og byggevarer. Det vil dog i ikke blive nødvendigt at teste samtlige salgsklare produkter, forklarer chefkonsulent i Træ- og Møbelindustrien, Simon Auken Beck.
”Man skal ikke tænke på det færdige produkt, men man skal sikre sig, at de anvendte komponenter, herunder især limede varer, som f.eks. spånplader, krydsfiner og MDF, overholder grænseværdien,” siger chefkonsulent i Træ- og Møbelindustrien, Simon Auken Beck.
Halvering af grænseværdi
Det hidtil gældende danske regelsæt på området stammer fra 1983 og sætter en grænseværdi på 0,15 mg/m3 luft for spånplader, krydsfinerplader og lignende plader, hvori der indgår lim, der afspalter formaldehyd. Med de nye regler er der således tale om mere end en halvering af det danske krav.
Se hele forordningen her: EU forordning 2023/1464