22.02.24 Murersektionen Nyheder

Forsøg med funktionsmørtler (type M5)

Afskalninger på fugen allerede efter første vinter. Det problem rapporteres der om, når murværket er blevet fuget med en funktionsmørtel af typen M5 leveret som tørmørtel. Nu har Murersektionen fået undersøgt, om det har betydning, hvorvidt fugen trykkes med pind eller fugepressejern.

Murersektionen har fået udført en række forsøg på Teknologisk Institut for at afklare om trykke-metoden spiller ind, dvs. om fugen trykkes med pind eller fugepressejern. Disse forsøg viser, at der ikke kan konstateres forskel på, om en funktionsmørtelfuge trykkes på den ene eller anden måde.

Uafklarede spørgsmål

Spørgsmålet er herefter, hvor årsagerne til problemet så ligger? Nogle af de mest oplagte muligheder er nok tidspunktet for trykning af fugen og/eller i hvor høj grad og hvor lang tid, murværket har været afdækket.

Disse dimensioner blev ikke afklaret i nævnte forsøg på Teknologisk Institut. Men vi har sammen med Danske Tegl nedsat et udvalg, der skal indsamle mere viden og igangsætte yderligere undersøgelser.

Anbefalinger her og nu

Hvis du bruger en funktionsmørtel, er det bedste du kan gøre indtil videre at følge disse anbefalinger:

  • Følg nøje leverandørens anvisninger for den pågældende M5-mørtel
  • Få en skriftlig anvisning fra leverandøren på retningslinjer for afdækning samt tidspunkt for trykning af fugen (hvis det ikke står i brugsanvisningen)
  • Hvis ikke leverandøren kan lever en anvisning, anbefales det at der tages forbehold for anvendelse af mørtlen.
  • Brug altid tørre sten i vinterhalvåret
  • Afdæk altid murværket se evt. denne vejledning: Afdækning-vejledning (mur-tag.dk)

Afdækning - De 10 bud

  • Følg De 10 Bud
  • Fotodokumentér dit arbejde, ikke mindst afdækningen

Del din viden

Hvis du oplever problemer med afskalning af fuger på trods af at have efterlevet leverandørens anvisninger, bedes du kontakte Murersektionens konsulent Kasper Toudahl på kto@di.dk, så vi kan samle alle erfaringer og viden ind.

Læs mere på dette i dette dokument. ”Link til Oplysninger ved anvendelse af funktionsmørtler PDF”

 

Relateret indhold