Marie Lytken Laursens billede ”Tallerkensmækkerbord” vandt dommernes hjerter med den smukke intarsia-udsmykning og fantastiske håndværk. Marie Lytken Laursen @lytkenhaandvaerk

Foto: Marie Lytken Laursen
15.12.22 Snedkersektionen Nyheder

#Snedkermade: Gammel snedkerteknik vinder førsteplads i fotokonkurrencen

Der var kamp om pladserne på vinderpodiet i årets #snedkermade-konkurrence. Men det blev Marie Lytken Laursen, der med et smukt eksempel på intarsia-teknikken løb med førstepladsen.

Med fotokonkurrencen #snedkermade sætter Snedkersektionen i DI Byggeri igen i år fokus på det gode snedkerhåndværk. Blandt de mange fotos, der dystede om præmierne kunne man finde alt fra musikinstrumenter og designermøbler til køkkener og trolde – et uomtvisteligt bevis på, hvor alsidigt et materiale træ kan være, hvis man vel at mærke ved, hvordan man skal arbejde med det.

Med en skæv vinkel på klassisk træarbejde fik Mette Kirks billede dommerne til at spærre øjnene op. Det sikrede hende andenpladsen i konkurrencen.

Foto: Mette Kirk @kirkarkitektur

- Der har været en fantastisk alsidighed i årets konkurrence, og det har været svært at skære deltagerfeltet ned til kun tre vindere. Dommerpanelet har vægtet det gode snedkerhåndværk højt, men også den måde deltagerne har foreviget håndværket i fotos har spillet ind, siger Patrick Zaubitz, der er chefkonsulent i Snedkersektionen og en del af konkurrencens dommerpanel.

Årets tre vinderfotos er meget forskellige og giver tilsammen et mangefacetteret billede af, hvad træ- og snedkerhåndværk kan være. Lige fra den oldgamle snedkerteknik intarsia til mere moderne og klassiske teknikker som sildebensmønster og flet.

Det er tredje gang, konkurrencen afholdes.

Friederike Buckenlei zoomede ind på en smuk snedkerdetalje (til venstre), der understreger hvor vigtig god struktur er i smukt snedkerhåndværk. Derfor valgte dommerne at give hende tredjepladsen.

Foto: Friederike Buckenlei @rickybck

Vinder imponerer med særlig teknik

Selvom der var mange flotte billeder med i opløbet, var det et enigt dommerpanel, der udnævnte Marie Lytken Laursen som vinder af dette års #snedkermade-konkurrence. På vinderbilledet viste hun et bord med udsmykningsteknikken intarsia, der er en betegnelse for en slags mosaik lavet i træ. Teknikken blev især brugt i Renæssancen for mere end 500 år siden, og ses nu kun sjældent.

”Præcision er helt grundlæggende nødvendigt i godt snedkerhåndværk – og netop Intarsia er en teknik, der kræver præcision i ekstrem grad. Det er en speciel teknik, der ikke ses så ofte længere, men som Marie Lytken Laursen tydeligvis mestrer. Vi var dybt imponerede over det smukke håndværk,” siger Mads Raaschou, formand i Snedkersektionen og en af dommerne i konkurrencen.

Andenpladsen gik til Mette Kirk, der havde fanget et trægulv i sildebensmønster fra en vinkel, der understreger kompleksiteten i det klassiske mønster.

Friederike Buckenlei løb med tredjepladsen for en fint fanget snedkerdetalje, der satte fokus på den struktur og det overblik, der skal til for at lykkes med godt snedkerhåndværk.

Vinderen af førstepladsen får overrakt en Y-stol af Hans Wegner i sæbebehandlet bøg med papirflet fra Carl Hansen & Søn. Andenpladsen modtager en egetræsskammel fra Svanel. Mens tredjepladsen får et serveringsbræt i olieret teak fra Skagerak.

Udover præmierne får vinderne vist deres foto på Snedkersektionen og DI Byggeris kanaler, hvor alle kan få et glimt af førsteklasses snedkerarbejde.

Relateret indhold