15.12.23 DI Digital Nyheder

Alt for mange danskere oplever hadtale på internettet

Halvdelen af befolkningen mellem 16-74 år har set fjendtlige eller nedværdigende kommentarer på sociale medier eller nyhedssteder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som i dag har offentliggjort ny rapport om it-anvendelse i befolkningen. Det er alt for mange, der oplever hadtale, mener DI Digital, der vil have teknologiforståelse på skemaet som obligatorisk fag i folkeskolen.

- Tallene er en vigtig reminder om, at vi fortsat har et stort arbejde foran os med at gøre internettet til et trygt sted at debattere samfundsforhold. Det her er vigtigt, ikke mindst i en tid, hvor store konflikter på den globale scene sætter gang i følelsesladede diskussioner på nettet. Derfor er det også positivt, at vi med EU’s Digital Services Act snart vil få forbedrede muligheder for at dæmme op for hadtale på nettet, siger branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital.

Branchedirektøren fremhæver samtidig vigtigheden af at styrke den digitale dannelse.  

Obligatorisk fag i folkeskolen
- Som borgere i et demokratisk samfund, skal vi allerede i skolen klædes på til at vi kan begå os online. Vi skal kunne diskutere demokratiske dagsordener og nyheder på en respektfuld måde med hinanden. Det forudsætter, at vi forstår mekanismerne og spillereglerne online. Det sætter en tyk streg under behovet for teknologiforståelse som et obligatorisk fag i folkeskolen. Det er på tide, at det for alvor kommer på skoleskemaet, og her rækker et valgfag ikke, sådan som der er lagt op til i regeringens digitaliseringsstrategi, siger Camilla Ley Valentin.

Rapporten fra Danmarks Statistik viser også, at danskerne gør flittigt brug af internettet. 83 pct. af befolkningen mellem 16-74 år er online flere gange dagligt og 91 pct. af danske internetbrugere bruger sociale medier.

Hvad danskerne bruger internettet til spænder bredt. Danskerne bruger internettet til informationssøgning, følge med i nyheder, og de bruger også internettet til at deltage aktivt i den demokratiske debat f.eks underskriftsindsamlinger eller på anden måde udtrykke meninger om samfundet. 

- Det er enormt positivt, at danskerne gør brug af de digitale løsninger til at indsamle relevante information og tage del i demokratiske samtaler som vedrører vores samfund. Det er en af de ting, som digitaliseringen har gjort nemmere, og det skal vi værne om, siger Camilla Ley Valentin.

Bo Hjuler

Bo Hjuler

Presserådgiver, journalist

  • Direkte +45 3377 3819
  • Mobil +45 2328 4912
  • E-mail boh@di.dk

Relateret indhold