31.01.24 DI Digital Nyheder

Datatilsynet har afsagt afgørelse i Chromebook-sag - afgørelsen vækker bekymring

Datatilsynets har netop udstedt påbud til 53 danske kommuner i forbindelse med brugen af Google's Chromebook-computere. Det vækker bekymring for, hvad det har af betydning for leverandører af digitale løsninger.

Datatilsynet udkom d. 30. januar med deres afgørelse om, at der ikke er hjemmel til videregivelse af personoplysninger til Google til alle de formål, der videregives til i dag. Det betyder, at de 53 danske kommuner, som gør bug af Chromebook-løsningen, er blevet givet et påbud om at bringe behandlingen i overensstemmelse med persondata-reglerne. 

De pågældende kommuner skal fremlægge en plan inden den 1. marts for, hvordan de vil overholde persondata-reglerne i deres samarbejde Google.

Ifølge Datatilsynet har kommunernes brug af Chromebook-computere ikke levet op til datasikkerhedskravene.

Camilla Ley Valentin, branchedirektør i DI Digital, udtrykker bekymring over afgørelsen.

”Vi er bekymret for, at Datatilsynets afgørelse betyder, at leverandørerne ikke længere kan anvende data om brugernes interaktion til at forbedre deres produkter. Vi taler jo i den her sag ikke om følsomme data om det enkelte barn,” siger hun.


Det er en grundlæggende del af udviklingen og leveringen af digitale løsninger, at leverandører bruger pseudonymiserede og aggregerede data til at forbedre deres produkter.

”Det er i alles interesse at vi gør brug af data til at forbedre de løsninger, som vi bruger i vores samfund. Og det er svært at se, hvordan det er muligt med den fortolkning datatilsynet anlægger,” siger Camilla Ley Valentin.

Det er vigtigt at understrege, at al databehandling skal være i overensstemmelse med GDPR-reglerne, og at den enkeltes oplysninger skal beskyttes og kun anvendes til de rette formål. Men i denne sag er der ikke tale om personfølsomme data om det enkelte barn, men om brugsdata, der kan forbedre brugeroplevelsen.

I DI forventer vi, at der i den kommende tid vil komme svar på, hvad afgørelsen reelt kommer til at betyde for praksis på området.

”Man kan godt blive bekymret for, hvad den her fortolkning får af betydning, når man ser på tværs af den offentlige sektor,” siger hun.

Sagen startede i 2019, da en far til et skolebarn klagede over, at hans søns navn og skole var blevet offentliggjort på YouTube, efter en klassekammerat havde lånt computeren og skrevet en besked på platformen. Datatilsynet har siden undersøgt sagen og flere gange udskudt sin afgørelse.

De 53 kommuner skal efterleve påbuddet inden den 1. august 2024.

Bekymringen over afgørelsen deles af flere organisationer, der frygter, at den kan have vidtrækkende konsekvenser for anvendelsen af data i udviklingen og forbedringen af digitale løsninger.

Emil Fink-Jensen

Emil Fink-Jensen

Fagleder, Compliance & GDPR

  • Direkte +45 3377 3919
  • Mobil +45 5213 2396
  • E-mail emfj@di.dk

Relateret indhold