22.01.24 DI Digital Nyheder

Omfattende ESG-regler er trådt i kraft

I takt med at EU stiller mere omfattende krav til bæredygtighedsrapportering, står det klart, at ingen virksomheder - store som små - kan forblive på sidelinjen. Søg viden og støtte gennem DI’s rådgivningsunivers.

På trods af, at de nye EU-regler om bæredygtighedsrapportering (CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive) først og fremmest retter sig mod større virksomheder, bør SMV’er også forberede sig.

Med de nye krav, som formelt trådte i kraft ved årsskiftet, er det tydeligt, at rapportering om bæredygtighed snart vil blive en integreret del af erhvervslivet. Dette skyldes ikke kun de nye lovkrav, men også en stigende forventning fra større virksomheder, som søger transparente og ansvarlige partnere i deres forsyningskæder.

SMV’er kan således blive indirekte ramt af de nye krav, hvis de fungerer som underleverandører til de større, og disse store virksomheder vil kræve bæredygtighedsdata fra hele deres forsyningskæde.

”Det er afgørende, at mindre virksomheder forstår, hvilke data der er relevante for dem at indsamle, og hvordan de kan kommunikere dette til deres kunder,” siger Camilla Ley Valentin, branchedirektør for DI Digital.

Hun understreger desuden, at selvom en mindre softwareleverandør ikke behøver at rapportere om sit vandforbrug, kan andre bæredygtighedsdata stadig være væsentlige.

Bæredygtig konkurrence
Dataene kan vise sig gavnlige fordi bæredygtighed kan ses som et konkurrenceparameter og en mulighed for at positionere sig stærkere på markedet. Dette perspektiv støttes af større IT-virksomheder, som allerede har påbegyndt deres rejse mod bedre bæredygtighedsrapportering og anerkender vigtigheden af tidlig forberedelse og integration af disse processer i deres forretningsstrategier.

Mens overgangen til ESG-kravene er en vigtig milepæl i retning af en mere bæredygtig fremtid, står SMV'er over for en række udfordringer, der kan virke overvældende. En primær udfordring er ressourcebegrænsning; mange SMV'er har ikke det nødvendige personale eller de finansielle midler til at indsamle, analysere og rapportere bæredygtighedsdata effektivt. Desuden kan manglen på teknisk knowhow og forståelse for ESG-kriterier og rapporteringsstandarder gøre det vanskeligt for disse virksomheder at imødekomme de nye krav.

For at overvinde disse barrierer kan SMV’er drage fordel af en række løsninger og ressourcer. Først og fremmest er det vigtigt at søge viden og støtte. Som eksempel tilbyder Dansk Industri et rådgivningsunivers om ESG og bæredygtighed. Dette kan hjælpe virksomheder med at få en bedre forståelse af kravene og identificere de specifikke data, der er relevante for deres operationer.

Desuden kan teknologiske værktøjer og softwareløsninger spille en nøglerolle i at forenkle processen for dataindsamling og rapportering. Endelig kan samarbejde med andre virksomheder, både inden for og på tværs af brancher, være en effektiv måde at dele bedste praksis, lære af hinandens erfaringer og sammen navigere i kompleksiteten af bæredygtighedsrapportering.

Det er en proces, som i høj grad er præget af ”learning by doing” og i og med, at vi fortsat er i den tidlige fase, så er der ikke nogen, der kan fortæller dig præcis, hvad du skal og ikke skal gøre. Derfor er det også et område vi kommer til at prioritere i DI Digital og hvor vi særligt vil have fokus på indsatser målrettet mindre og mellemstore it-virksomheder, som skal forholde sig til bæredygtighed i deres forretning” siger Camilla Ley Valentin, branchedirektør for DI Digital.

Lukas Olivier Le Gal
Skrevet af:

Lukas Olivier Le Gal

Relateret indhold