18.08.22 DI Fødevarer Nyheder

Lighedstegn mellem sundhed og sund kost

Flest danskere sætter et stort lighedstegn mellem sundhed og en sund og varieret kost. Det viser en forbrugerundersøgelse, som YouGov gennemførte for DI Fødevarer inden sommerferien 2022. På spørgsmålet om, hvad forbrugerne opfatter som sundhed for dem selv, svarede 72 pct. af de adspurgte, at det er at spise sundt og varieret.

Spørgsmål: Hvad opfatter du som sundhed for dig?

Kilde: YouGov for DI Fødevarer maj 2022 (base 1000 personer – der kan markeres flere svar)

En sund og varieret kost overgår svar som ”at have det godt fysisk” og ”tilstrækkelig søvn” som de næstvigtigste elementer af sundhed for danskerne i undersøgelsen.

Dykker man lidt ned i tallene, kan man se, at det særligt er de 40-49-årige i undersøgelsen, der opfatter det at spise sundt og varieret som sundhed for dem. 79 pct. af de 40-49-årige har sat kryds herved i undersøgelsen. Der er også forskel på mænd og kvinder i undersøgelse, idet 77 pct. af kvinderne har har sat kryds ved ”spise sundt og varieret”, mens en lidt lavere andel – nemlig 68 pct. – har sat kryds herved blandt den mandlige del af befolkningen.

Det er samtidigt i højere grad et fænomen, der observeres hos befolkningen i de højere indkomstlag, mens det at spise sundt og varieret i lidt mindre grad opfattes som sundhed i det laveste indkomstlag.

”Undersøgelsen viser, at mad fylder mest i danskernes bevidsthed blandt de faktorer, som påvirker danskerne sundhed. Den del af ansvaret vil vi gerne løfte i fødevareerhvervet. Det skal være let og lækket at spise sundt, så vi ikke kun kommer til at drive de personlige mål for sundhed med skam. Og så skal vi hjælpe med, at det sunde valg også bliver det nemme valg”, siger branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer.     

Derfor bør fødevareområdet måske i langt højere grad tænkes ind i hele sundhedsdebatten på både Christiansborg og ude i regionerne. Det kan det kommende folketingsvalg måske være med at til rokke lidt ved.

Relateret indhold