12.03.24 DI Handel Nyheder

Naviger i kommende lovgivning med DI Handels medlemsservice

Proaktiv tilpasning til nye regler mindsker både risikoen for retslige sanktioner og kan skabe konkurrencefordele for virksomheder, der retter blikket fremad. Derfor tilbyder vi i DI Handel en medlemsservice, som skal hjælpe virksomheder med at orientere sig i kommende lovgivning.

Der kommer hele tiden nye lovgivningsmæssige tiltag fra EU, som kan påvirke danske handelsvirksomheder. Vores oversigt over kommende EU lovgivning skal derfor hjælpe med at give virksomhederne et godt overblik over de kommende reguleringer, som vil have indvirkning på dem. Oversigten er inddelt efter de generelle emner databeskyttelse, cybersikkerhed, kunstig intelligens og bæredygtighed & ESG.

I denne artikel bringer vi et uddrag af nogle af de nyeste opdateringer på lovgivningsfronten. Oversigten bliver løbende opdateret og vi vil derfor opfordre til, at man følger med på vores hjemmeside og jævnligt orienterer sig under overskriften "Seneste opdateringer".

Flere nye forordninger og direktiver om data og cybersikkerhed

Under emnet data er blandt andet Data Act, som har til formål at gøre det lettere for europæiske virksomheder at dele og anvende data, der skal føre til nye innovative tjenester og fremme

konkurrence på eftersalgsmarkedet. Anden ny lovgivning er forordningen Data Governance Act, som er trådt i kraft og har fået virkning. Forordningen er den første foreslåede retsakt med afsæt i den europæiske datastrategi, og har til formål at styrke delingen af data på tværs af EU.

På Cybersikkerhedsområdet dækker ny og kommende lovgivning blandt andet over Net- og Informationssikkerhedsdirektivet NIS2 og forordningen om horisontale cybersikkerhedskrav til produkter med digitale elementer: Cyber Resilience Act. Et tredje eksempel er CER-direktivet, som skal styrke kritiske enheders modstandsdygtighed.

Også på området kunstig intelligens sker der mange lovgivningsmæssige ændringer, som det er vigtigt man som moderne virksomhed forholder sig til. Herunder kan blandt flere nævnes AI Act og AI Liability Directive. Dette er reguleringer, som blandt andet sigter mod at sikre fælles spilleregler for brugen og udviklingen af kunstig intelligens i EU.

Betydelige ændringer på ESG for danske virksomheder

Danske virksomheder vil snart opleve markante ændringer i rapporteringskravene med indførelsen af nye bæredygtighedsrapporteringsstandarder, som forventes iværksat fra 2024. Disse krav er designet til at fremme en bæredygtig transformation og sikre øget transparens inden for miljømæssige, sociale, og governance (ESG) aspekter.

Selvom disse krav i første omgang primært vil påvirke de større virksomheder, forventes en bredere indvirkning på hele erhvervslivet. Derfor opfordrer vi fra Dansk Industri og DI Handel alle virksomheder til, at begynde forberedelserne nu. Det indebærer et aktivt engagement i dialog omkring ESG og udvikling af ESG-strategier.

Oversigt over kommende lovgivning

Vi vil også opfordre alle medlemsvirksomheder til at gøre brug af vores service, så I proaktivt kan forholde jer til og navigere i det komplekse lovgivningsmæssige landskab. Her kan I læse mere detaljeret om de nye tiltag, samt hvem der forpligtes og eventuelt kan sanktioneres af disse.

Oversigten er tilgængelig for medlemmer af DI Handels branchefællesskab her: Oversigt over kommende lovgivning

Relateret indhold