15.04.24 DI Produktion Nyheder

Nikolajs uddannelsesvalg overraskede familien. Nu stiller han op til Skills for anden gang

Det er anden gang, at den 21-årige industritekniker Nikolaj Pedersen skal dyste til DM i Skills. Men placeringen er ikke det vigtigste for Nikolaj – det er hele oplevelsen.

Foto: Industriens Uddannelser

Nikolaj har egentlig altid været akademisk anlagt. Derfor var hans familie også overbevist om, at han ville tage en universitetsuddannelse, men Nikolaj overraskede dem ved at gå i en anden retning.

Han var blevet skoletræt, og da han prøvede industriteknikerfaget på grundforløbet blev han fanget af det.

-Først og fremmest valgte jeg uddannelsen, fordi jeg så, at der var udviklingspotentiale. Der er noget på spil, og det har konsekvenser, hvis jeg ikke gør det ordentligt. Det kan blive dyrt på maskinen, hvis jeg laver fejl, siger Nikolaj, der til daglig arbejder hos ECM Industries.

Han tilføjer:

-Man bliver aldrig hundredemetermester i det, for man kan hele tiden blive bedre. Det gør, at jeg udvikler mig og hele tiden får lov til at lære noget nyt.

Samtidig er Nikolaj stolt af sit fag. For det er faglærte som Nikolaj, der er brug for i den grønne omstilling.

-Vi laver fx dele til vindmølleindustrien og dele til maskiner, der knuser plast. Det er fedt at vide, at man har været med til at bygge dem. Det ligger i baghovedet på mig, at jeg er med til at lave dele til den grønne omstilling, og det er fedt at kunne bidrage til det, fortæller han.

Har udviklet sig siden sidst

Selvom Nikolaj har prøvet kræfter med konkurrencen før, var han ikke i tvivl om, at det var en oplevelse han ville have igen.

-Min lærer spurgte, om jeg ville stille op, og nu er jeg her. Det krævede ikke så mange overvejelser, for jeg ville gerne have den oplevelse med, inden jeg skal videre.

Siden Nikolaj deltog i DM i Skills i 2022, er han blevet udlært med et 12-tal i svendeprøven.

-Jeg er blevet færdigudlært svend, og over de sidste par måneder er jeg gået over til 9-akset maskine. Det har udviklet mig, fordi der er mere at holde styr på, og man skal sørge for, at det hele fungerer sammen.

Og ifølge Nikolaj selv, er det netop hans udvikling og erfaring, der har været medvirkende til, at han er blevet så god til sit fag.

Det vigtigste er at nyde oplevelsen

Selvom Nikolaj har travlt på arbejdet, når han alligevel at forberede sig til Skills.

-Jeg lærer mest, når jeg selv står og skal løse problemerne og ikke kan spørge nogen. Jeg har også lært meget af at tale med mine klassekammerater, fordi vi har været i lære på så forskellige virksomheder. Vi deler viden og erfaringer med hinanden.

Der er ingen tvivl om, at Nikolaj er klar til at give den gas, når han om lidt skal konkurrere blandt landets dygtigste industriteknikere. Men for Nikolaj er det ikke placeringen, der er vigtig.

-Jeg håber, det bliver hyggeligt, og at ingen går derfra og er sure eller skuffede. Man skal huske at snakke med hinanden og dele tips og tricks. Det er ikke mere livsvigtigt, end at man skal have det sjovt og hygge sig uden at stresse rundt. Det er vigtigt at nyde den oplevelse – det er det fedeste, lyder opfordringen fra den erfarne Skills-deltager.

Relateret indhold