26.03.24 DI Produktion Nyheder

Stålproducent med hjerte af guld: Kæmpe gevinst i at ansætte unge på kanten

Give Steel sætter en ære i at hjælpe unge på rette spor. Det skaber værdi for de unge, for samfundet og for virksomheden selv.

Hos Give Steel er der fokus på meget andet og meget mere end stål. Hos den midtjyske  produktionsvirksomhed handler det om mennesker. Og om at hjælpe mennesker med at lykkes.

Med socialt ansvar som en del af virksomhedens DNA og et formål om at ”gøre en forskel i andre menneskers liv” er Give Steel vokset fra i 2003 blot at have syv ansatte til i dag at have en milliardomsætning og over 600 medarbejdere med produktion og hovedkontor i Brande.

Give Steels CSR-vejleder Henriette Leth spiller en afgørende rolle i dette arbejde.

-Vi mennesker ønsker grundlæggende at lykkes, og det er det, vi stræber efter at hjælpe alle vores ansatte med. Men nogle har behov for mere støtte end andre, og det er her, vi ikke giver op på dem, fortæller Henriette Leth.

Give Steel rekrutterer lærlinge direkte fra fængslet, de henter tidligere misbrugere ind og ansætter folk fra fleksjob eller kontanthjælp. I 2023 havde virksomheden 53 sociale ansættelser.

Respekt for hinanden

Virksomheden har i øjeblikket 31 lærlinge. Og nogle af dem kan have brug for en opringning om morgenen eller brug for hjælp og støtte til at komme til og fra misbrugscentret. Alt dette, er noget, som Henriette blandt andet hjælper dem med.

-Når vi ansætter unge på kanten, så har vi også et ansvar for at hjælpe dem med at lykkes – det gælder både på arbejdsmarkedet men også som menneske. Og hvis man ikke har styr på bolig, budget og økonomi, så kan det være svært at samle sig om at passe sit arbejde. Så hvis man er der for dem og viser, at man ikke giver op på dem, så giver det både værdi for de unge mennesker og for Give Steel, siger Henriette og tilføjer:

-Det handler grundlæggende om at have respekt for hinanden og anerkende, at nogle kan have brug for en ekstra hånd i ryggen.

Socialt bæredygtighedsbarometer skal motivere andre virksomheder

Give Steel har engageret sig i socialt ansvar længe før begreber som CSR og ESG blev udbredt. I dag ønsker virksomheden at inspirere og motivere andre virksomheder til også at påtage sig et socialt ansvar.

Som en del af dette engagement har GROW, en NGO tilknyttet Give Steel, udviklet Den Sociale Bæredygtighedsberegner. Denne beregner illustrerer den samfundsøkonomiske gevinst ved at ansætte lærlinge eller personer fra kanten af arbejdsmarkedet. Samtidig fungerer beregneren som et nyttigt værktøj til ESG-rapportering. Give Steel håber, at ved at måle på den sociale bundlinje vil virksomheder blive motiverede til at forbedre deres sociale indvirkning.

-Når man måler på sin sociale bundlinje, motiveres man jo som virksomhed til at gøre det endnu bedre. Så vi håber da og tror på, at beregneren kan få flere virksomheder til at ansætte lærlinge og unge på kanten, så de får en chance for arbejde og uddannelse, siger Henriette Leth.

Prisbelønnet indsats

Den betydningsfulde indsats fra Give Steel inden for socialt ansvar blev anerkendt i 2023, hvor virksomheden modtog DI Prisen. For ejer og direktør Torben Larsen er det en del af samfundsansvaret at bidrage til uddannelsen af den næste generation, og han mener, at alle, uanset fortid og baggrund, fortjener en retfærdig chance.

-Det er så vigtigt, at danske virksomheder bliver opmærksomme på den gevinst, der ligger i at ansætte unge på kanten. Ikke blot for den unge og samfundet, men også for virksomheden selv. DI Prisen er en anerkendelse af, at vi på Give Steel gør en forskel, og at vi med Den Sociale Bæredygtighedsberegner kan hjælpe andre virksomheder til at måle den sociale værdi, man med indsatsen giver tilbage til samfundet. For alle virksomheder bør tage socialt ansvar, fortalte Torben Larsen til DI efter modtagelsen af prisen.

I 2023 blev samfundsværdien af Give Steels sociale indsats beregnet til 15,3 millioner kroner. Denne værdi er baseret på økonomiske beregninger fra statens databaser, herunder Skat, SØM (Sundhedsdatastyrelsens Økonomiske Model) og STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering). Statistikkerne kombineres med virksomhedens antal af ansatte fra særlige grupper.

Relateret indhold