Give Steels adm. direktør Torben Larsen og hans to døtre Sarah og Line fik overrakt DI Prisen af H.K.H. Kronprinsen flankeret af DI's formand Klaus Holse og DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Foto: Christer Holte
28.09.23 DIB Nyheder

DI Prisvinder: Vi har et ansvar for at være med til at drive det her land

Give Steels adm. direktør og medejer, Torben Larsen, sætter en ære i at tage et socialt ansvar for unge, der ikke går en snorlige vej igennem livet. Derfor modtager han DI Prisen 2023.

– Kan jeg ikke bare gå i gang?

– Jeg ved ikke, hvad der er galt med den her …

– Hvilken hånd skriver og svejser du med?

– Bare svejs løs, jeg har alle de jernplader, I kan bruge.

Der er fuldt tryk på energien i Give Steels specialbyggede trailer med otte svejseapparater, hvor spørgsmål og instruktioner fyger igennem den tætte luft mellem svejserne Simon og Teis og de 12 til 15-årige drenge fra Heldagsskolen Stenagergaard, der iført skåneærmer, handsker, læderforklæde og skærme prøver kræfter med det glødende håndværk.

De spruttende svejsetråde danser henover navneskiltene af jern: Mor, far, Anton, Mathias …

– Jeg kan godt lide at røre ved tingene. Det bedste er at lære noget nyt, og det her kunne blive en god praktikplads, fortæller 12-årige Mathias Sødergren Bech efter sin tur i traileren, hvor han har fulgt nøje med i instruktionerne.

– Vi har besøgt flere virksomheder, og det er altid spændende at se, hvad de laver. Det giver ny viden og nye ideer, siger 14-årige Anton Høj Elgaard, hvis far også er svejser og derfor kender lidt til faget i forvejen.

Drengene går dagligt på en skole for børn og unge, der ikke kan rummes i en almindelig folkeskole. De er derfor vant til en anderledes undervisning – og her er virksomhedsbesøg en gevinst.

DI-chef: Torben Larsen tager ekstraordinært ansvar

DI Business er med, da drengene får nogle oplevelser hos Give Steel. Oplevelser der en dag kan hjælpe dem i valget af en uddannelse og en plads i voksenlivet. Og oplevelser, der medvirker til, at Give Steel og adm. direktør Torben Larsen den 28. september modtog DI Prisen 2023 for sin indsats, der giver udfordrede unge hjælp til at komme på ret køl. 

Adm. direktør for DI Lars Sandahl Sørensen er ikke i tvivl om, at prisen er fortjent, fordi DI Prisen er anderledes ved at den gives til en person, som tager et ekstraordinært samfundsansvar.

- Og det gør Torben Larsen. Give Steel udregner en social bundlinje, og den bliver taget alvorligt på virksomheden. Flere unge kommer hvert år på ret køl via Give Steels indsats, og Torben Larsen sætter en ære i at rette unges liv op. For de unges skyld, og for samfundets skyld. Han fortjener i den grad tak, og han fortjener i den grad DI prisen i år, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Torben Larsen hjælper unge på samfundets kant – derfor får han DI Prisen 2023

Plus på den sociale bundlinje

Give Steels cirka 600 medarbejdere bygger stålkonstruktioner og skaber dermed mange midtjyske arbejdspladser. Men virksomheden gør også mere end det. Ejer og adm. direktør Torben Larsen sætter en ære i at tage et socialt ansvar over for unge, der ikke går en snorlige vej igennem livet. På virksomhedens hjemmeside gøres det helt konkret op i en Social Bundlinje, hvor værdien ligefrem afregnes i kroner og ører, selv om det ikke er den grund, der vejer tungest for virksomhedens ejer.

Da drengene fra Stenagergaard skole møder Torben Larsen ved besøget, gør han det også klart ved velkomsten:

– Nu interesserer vi os jo lidt ekstra for mennesker her i butikken, og det er jo megafedt at have sådan en virksomhed, hvor vi kan invitere jer ind. Det giver os en særlig glæde. Vi har mange unge mennesker her som jer, og man lærer en masse, når man kommer i gang. Gider du lave noget, er der plads til og brug for alle, lyder det fra Torben Larsen.

Startede selv som traktormekaniker

Han bruger også sin egen livshistorie undervejs i velkomsten og beskriver, hvordan han selv havde svært ved at komme på sporet af den rette vej, men kom i lære som traktormekaniker:

– Vi har mange lærlinge, og det gode er jo, at når de unge får en uddannelse, så får de en tro på sig selv. Det oplevede jeg også selv som 20-årig. Man kan nærmest gå på vandet, når man har svendebrevet i hånden. Man vokser. Det allervigtigste vi kan gøre for jer unge mennesker er, at I lærer noget – så I tror på jer selv. Når man først tror på sig selv, så kan man endnu mere.

Med svendebrevet som traktormekaniker i hånden valgte Torben Larsen at kaste sig over svejseriet hos A-L Stål, og med et tilbud om en lønstigning på 5 kroner i timen gik han ledervejen – i første omgang som teamleder.

I 2003 købte han sammen med Teil Bechmann det daværende Give Stålspær med syv medarbejdere. I dag er der 600 ansatte, heraf er 34 lærlinge.

Se H.K.H. Kronprinsens prisoverrækkelse til Give Steels adm. direktør, Torben Larsen og hans døtre. Torben Larsen fik overraskelsesbesøg af DI, før det gik løs.

Et ansvar for at drive Danmark

Og det er her, traileren kommer ind i billedet. Give Steel har i dag udstyret to trailere med svejseudstyr, der ruller ud i landet og eksempelvis også stopper i fængsler, hvor de indsatte tilbydes et AMU-kursus i svejsning. Det giver dem mulighed for en ny løbebane, når straffen er afsonet – måske endda en læreplads hos Give Steel.

– Ingen af os er jo fejlfri. Vi har alle truffet forkerte beslutninger undervejs igennem livet, og det skal ikke forfølge os resten af vores dage. Sådan er det at være menneske, og det skal vi som virksomhed også kunne rumme, fortæller Torben Larsen i et efterfølgende interview mellem fabrikkens mange stålbjælker. Og han uddyber sin holdning:

 – Vi er privilegeret ved at kunne drive virksomhed i et velfungerende samfund. Med så gode forhold har vi også et ansvar for at være med til at drive det her land. Vores bidrag er, at vi også afspejler samfundet med blandingen af vores medarbejdere. Vi kan ikke tillade os at sige nej til lærlinge, der er tidligere fængslede eller andet. Vi skal have en del af det hele. Det er virksomhederne, der har arbejdspladserne, og som derfor også skal række ud og hjælpe. Som samfund er der en tendens til at stoppe folk i kasser – og det duer ikke.

Give Steels adm. direktør og medejer Torben Larsen. 

GIve Steels CSR-chef Henriette Leth håndterer de forskellige opgaver med eksempelvis at skaffe bolig, skoleophold, psykologer, og de kontakter til myndigheder, der måtte være.

Give Steel giver alle et svejseapparat i hånden, og så er det ellers i gang med at prøve teknikken af. 

Drengene fra Heldagsskolen Stenagergaard havde en fornøjelig og inspirerende dag hos Give Steel. Flere fik lyst til en praktikplads. 

Rundvisning i Give Steels produktionshaller. 

Alle får normal kontrakt

Torben Larsen går samtidig skridtet videre. Alle lærlinge og ansatte med særlige behov får en helt normal ansættelseskontrakt som de øvrige medarbejdere.

– De kommer ikke med kontanthjælp eller er i praktik fra kommunen. De bliver ansat her og får deres løn. Det er den bedste motivation. Vi kan heller ikke være bekendt at gøre det anderledes, for når vi har lov til at drive virksomhed i velfungerende samfund og samtidig kun betaler 20 procent i selskabsskat, så skal vi da give noget tilbage, siger han og fortsætter:

– 90 procent af den skat, der betales hos Give Steel, kommer jo fra vores medarbejdere, og vi er jo derfor nødt til at sikre, at de unge får en uddannelse og kan bidrage.

Og lige tilbage til den sociale bundlinje, hvor virksomhedens ansvar hviler på ambitionen om at give unge ”et meningsfuldt liv med faglige kompetencer, stolthed og selvrespekt,” som det beskrives. Og det med den ekstra gevinst at færre unge er på overførselsindkomster. I kroner og ører gør Give Steel samfundsværdien op til over 12 mio. kr. af den indsats, hvor i alt 55 af samtlige medarbejderne er i et CSR-­relateret ansættelsesforløb. Det drejer sig om lærlinge, fleksjobbere, folk fra overførselsindkomst, folk under afsoning, hvor de eksempelvis har fodlænke eller sidder i et åbent fængsel.

Skal ikke være bange for forkerte valg

I dette arbejde har Henriette Leth en nøglerolle. Den tidligere skolelærer kom til virksomheden for to år siden med den opgave at håndtere de forskellige opgaver med eksempelvis at skaffe bolig, skoleophold, psykologer, og de kontakter til myndigheder, der måtte være.

– Hele min berettigelse i at være her er, at jeg skal hjælpe dem, vi ansætter, med at lykkes. Hvis man ikke har styr på bolig, budget og økonomi, så kan det være svært at samle sig om at passe sit arbejde. Oveni har man måske en diagnose eller et misbrug, som står i vejen for, at man ved egen hjælp kan nå i mål. Det er et fantastisk meningsfuldt job at hjælpe et menneske med at lykkes. Det giver mening i forhold til den enkelte medarbejder og for samfundet generelt, fortæller hun.

Give Steel er blandt andet interesseret i elever fra grundskolen. Ikke for at presse dem til et valg af uddannelse, men tværtimod for at vise, at der er brug for dem, pointerer Henriette Leth.

– De unge mennesker skal ikke være bange for at vælge forkert. De lærer en masse, uanset hvad de vælger at uddanne sig til. Det er jo de færreste, der arbejder med det samme hele deres liv. Og så kan vi bare rigtig godt lide at få besøg. Vi er stolte af at vise vores arbejdsplads frem, og det smitter, tror jeg.

Og da CSR-vejlederen til sidst under besøget spørger de unge drenge fra Heldagsskolen Stenagergaard, om de kunne tænke sig en praktikplads – og måske senere en læreplads på Give Steel – ryger hænderne i vejret. Samfundsværdien af virksomhedens indsats er på vej til at få endnu et par nyk op. 

Flere unge kommer hvert år på ret køl via Give Steels indsats, og Torben Larsen sætter en ære i at rette unges liv op. For de unges skyld, og for samfundets skyld. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Fakta Give Steel

  • Grundlagt i Spjald i 1974. Flyttede i 1976 til Give som ”Give Stålspær”.
  • Virksomheden producerer stålkonstruktioner til bygninger.
  • I 2003 købte Torben Larsen og Teil Bechmann virksomheden med dengang syv ansatte.
  • Flyttede til Brande i 2007, udvidede produktionen og ændrede navn til Give Steel.
  • Har ca. 600 ansatte, en omsætning på 1,1 mia. kr. og afdelinger i Polen og Tyskland.
  • Torben Larsen har været adm. direktør siden 2017.

Give Steels Social Bæredygtighedsberegner

  • Virksomheden navngav i 2019 sin CSR-strategi ”We Grow People”.
  • I 2022 startede virksomheden NGO’en GROW med det formål at udvikle en ”Social Bæredygtighedsberegner”, der kan beregne samfundsværdien for en virksomheds CSR-arbejde.
  • Beregneren bygger på fire grundlæggende elementer:
  • Virksomhedens egne tal for CSR-ansættelser

DI Prisen

  • DI Prisen overrækkes til en person fra erhvervslivet, som yder en særlig indsats og gør en samfundsmæssig forskel.
  • DI Prisen hylder dem, der gør en forskel for dansk erhvervsliv og viser den forskel, danske virksomheder gør.
  • DI Prisen er sponsoreret af Alexander Foss’ Industrifond.
Louise Thomsen

Louise Thomsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3307
  • Mobil +45 2617 1327
  • E-mail lout@di.dk

Relateret indhold