Jeg frygter, at konsulentbranchen skal lægge ryg til finansiering af nærmest hvad som helst i jagten på at indfri Socialdemokraternes valgløfte på 3 mia. kr., skriver branchedirektør Katrine Ellersgaard Nielsen i sin blog.

18.06.21 DI Rådgiverne Nyheder

It ain’t over till the fat lady sings

Økonomiaftalerne for kommuner og regioner i 2022 indeholder yderligere konsulentbesparelser. Det kan føles som en lang og sej kamp, men det er ikke slut endnu, blogger branchedirektør Katrine Ellersgaard Nielsen.

Aftaler  om kommunernes og regionernes økonomi i 2022 er landet. Det endte - ikke overraskende - med yderligere besparelser på eksterne rådgivere.

Dermed har regeringen nu aftalt besparelser for i alt 2,5 mia. kr. Simpel matematik afslører altså, at der mangler en halv mia. for at indfri Socialdemokraternes valgløfte på 3 mia. Eller i hvert fald kan det forklares sådan i en overskrift.

Ofrer man sagen en tanke mere, er S-sejren dog ikke så sød, som nogen ønsker: Besparelserne blev begrundet med behovet for at skaffe finansiering af borgernær velfærd i en tid, hvor den demografiske modvind gør det svært at være velfærdsstat på den måde, vi er vant til. Hvad denne del angår, er regeringens valgløfter ikke indfriet.

Til dato er der gennemført besparelser i 2020 på statens område for 403 mio. kr. Som svar på det er der i 2021 ansat ekstra embedsmænd i staten for 404 mio. kr. Foreløbigt er der altså ikke sparet en rød reje, og ikke kommet en eneste ekstra velfærds-hånd ud af fatwaen mod konsulenter.

Her kan enhver med rette komme med modargument om, at der fra i år er aftalt at fordoble statens besparelser, så den foreløbig insourcing kun udgør halvdelen. Til det vil jeg blot sige: Hvorfor i alverden skulle det være lettere at undvære de næste 400 mio., når de første 400 ikke kunne undværes?

Det kan føles som en lang og sej dødskamp, men den skal kæmpes, og det er ikke slut endnu. Mine skuldre ville falde ned, hvis “the fat lady” sang tragedien af nu, men det er næppe tilfældet.

Selv i udspillet om udflytning af uddannelser er der skrevet konsulentbesparelser ind - dog uden at sætte beløb på. Inden sommerferien skal en række andre aftaler på plads: Infrastrukturplan, landbrugsaftale, udviklingspolitisk strategi m.m. 

Jeg frygter, at konsulentbranchen skal lægge ryg til finansiering af nærmest hvad som helst i jagten på 3 mia. Og på den anden side af sommeren, ja der venter finansloven, og spekulationer om valg i efteråret svirrer.

Hvad damen, altså “the fat lady” (det lyder ikke så godt på dansk) angår, så må hun godt snart få sunget den sang, så vi kan komme videre. For alles skyld.

HOLD DIG OPDATERET

Modtag  DI Rådgivernes nyhedsbrev og få information om rådgivningsbranchen, seneste nyt fra den politiske scene, faglig inspiration og invitationer til relevante arrangementer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relateret indhold