Klax Danmark er en ny slags vuggestuer og børnehaver med store ambitioner for børnene, forældre og fremtiden.

Klax Danmark
20.02.24 DI Service Nyheder

”Institutionsleder er på mange måder som at være iværksætter”

Ahmet Incikli er CEO i Klax Danmark - en ny slags vuggestuer og børnehaver med store ambitioner. Den tidligere it-iværksætter og skoleleder trives i en hverdag, hvor forældrene er kunder, og børnene kunstnere

Først byggede han it-virksomhederne Hosdu og LearnLet. Så startede og ledede han en friskole for tosprogede mønsterbrydere i Vejle. Og sidste år blev han CEO for Klax Danmark - en ny type private vuggestuer og børnehaver.  

Ifølge Ahmet Incikli er der ikke langt fra at være iværksætter til at være skoleleder - eller leder af integrerede daginstitutioner for børn. 

- At være institutions- eller skoleleder minder på mange måder om at være iværksætter. Hverdagen er stærk uforudsigelig. Man sætter for eksempel hele tiden ting i gang og brandslukker ofte. Det skal man kunne trives i. Og derudover er man helt afhængige af sit omdømme og af at kunne sælge sit ’produkt’, siger lederen af Klax Danmark. 

Børn som forskere og kunstnere 

Klax stammer fra Tyskland og er en organisation, der har sin egen tilgang til børn og unge. Den er oprindelig startet af pædagogen Antje Bostelmann og driver i dag vuggestuer, børnehaver og skoler i Tyskland med fokus på bl.a. kreativitet og innovation.  

I Klax’ tilgang er barnet i centrum og betragtes som en forsker og kunstner. Alle institutioner er derfor indrettet helt særligt, fortæller Ahmet Incikli. 

- Hver stue har et tema og en funktion. Vi har kunst, konstruktion, rollelegsrum, science, musik og bevægelseslokalet. Børnene er ikke på en bestemt stue men komme igennem alle temaerne i løbet af en uge. Selv helt små børn er skabt til at udforske omgivelserne, og det giver vi dem lov til. Også at smide ting på gulvet. 

Klax’ danske CEO fortæller, at udgangspunktet er, at det skal være sjovt, tilgængeligt og kreativ at lære i pæne og rene omgivelser. Og at de forældre, der lige kigger forbi hos Klax, ofte ender med at skrive deres barn op efter en lille rundtur i de smukke omgivelser. 

Hver stue har et tema og en funktion. Børnene er ikke på en bestemt stue men komme igennem alle temaerne i løbet af en uge.

Foto: KLAX

Markedsføring via mund-til-mund 

Klax Danmark driver to integrerede institutioner – vuggestuer og børnehaver - for børn op til 6 år. Én i Greve, der åbnede sidste år og også er Klax’ hovedkvarter i Danmark, og én, der netop er åbnet på Frederiksberg. 

I alt er der plads til 270 børn, og ejerformen er privat. Børnenes forældre betaler det samme, som for en plads i en offentlig institution. Men Ahmet Incikli betragter dem lidt anderledes end de fleste offentlige institutionsledere formentlig betragter deres forældre. 

 

Ahmet Incikli, CEO i Klax Danmark
For mig er forældrene vores kunder. Når jeg ser dem, tænker jeg først og fremmest ’kundeservice’ og så ’omvandrende ambassadører’ Ahmet Incikli, CEO i Klax Danmark

Klax’ CEO i Danmark fortæller, at markedsføring af de private institutioner ikke har været nødvendig – hverken til den første i Greve sidste år. Og ser heller ikke ud til at blive det på Frederiksberg i år. Forældrene kommer af sig selv – de har hørt om Klax via mund-til-mund-metoden eller læst et oplæg, Ahmet Incikli har skrevet på sociale medier.  

- Personligt kan jeg vældig godt lide at se folk i øjnene, så jeg taler med rigtig mange forældre hver dag. På Frederiksberg har vi desuden haft åbent hus hver anden uge op til indvielse i februar. Det er jo en kæmpe tillidserklæring, at forældre skriver deres børn op i en institution, der end ikke er åbnet endnu, siger han. 

Meget mindre sygdom 

Klax Danmark har pt. 27 medarbejdere, fortrinsvis pædagogisk personale. Og de har ikke været så nemme at finde. 

- Vi står for noget meget anderledes end de klassiske offentlige institutioner. Vi er nærmest det diametralt modsatte af ’pasning – og det kræver noget af personalet. Vi har for eksempel haft svært ved at finde de rette vuggestuepædagoger. Til gengæld er dem, der arbejder hos os, meget glade for at være her, siger Ahmet Incikli. 

Normeringen i Klax er som hos de offentlige institutioner. Og prisen for forældrene er den samme som i de offentlige – bortset fra et ekstra tilskud til rengøring på 300 kr. pr måned.

Når organisationen alligevel både kan bruge mange penge på indretning og materialer og komme ud af sit første år med et overskud på cirka 2,6 millioner kroner, skyldes det ifølge CEO’en det store fokus på at medarbejderne trives – og meget sjældent er syge, sammenlignet med fraværet i offentlige institutioner. 

- Vores medarbejdere er 75 procent mindre syge end i det offentlige. Det giver os en god økonomi. Også selvom alle vores medarbejdere har to ekstra arbejdsgiverbetalte fridage om året, siger Klax’ CEO. Og uddyber:

- Har du et dårligt arbejdsmiljø med mange sygedage og mange vikarer, der måske også mangler erfaring, risikerer du, at børnene ikke er glade. Og så er forældrene ikke glade og ej heller lederen. Det bliver hurtigt en dyr spiral hvis dine medarbejdere er meget syge, så det gør vi meget for at undgå, siger Ahmet Incikli.

Måske med catering på sigt 

Ambitionerne for de nye private pasningstilbud er store. Klax Danmarks CEO fortæller, at der vil blive åbnet to nye integrerede institutioner pr år frem mod 2030. I år er det i Egedal og Kolding. 

- Befolkningstilvæksten og kommunernes ønske om at bringe private aktører ind på børneområdet flugter fint med vores ambitioner. Vi har flere aftaler i støbeskeen, men det er for tidligt at nævne, siger Ahmet Incikli. 

Han fortæller dog, at set up’et er en treenighed mellem Klax, en kommune og en eller flere investorer eller bygherrer. Som også er hemmelige lidt endnu. Men målet er klar. 
 
- Min personlige ambitioner minimum ti institutioner. Det handler om, at økonomien i organisationen Klax Danmark så er så stor og god, at vi selv kan bygge og eje vores bygninger. Vi kan for eksempel også ansætte psykologer, socialrådgivere, it-folk og have catering, som forældrene kan tilkøbe, som de har i Tyskland, siger Ahmet Incikli.  

Faktaboks

BOKSE 
Ahmet Incikli 

  • CEO for Klax Danmark siden 2023
  • 39 år
  • MBA, tidl. bl.a. friskoleleder og iværksætter
  • Bor i Vejle
  • Gift og far til tre børn på hhv. 3, 8 og 12 år

Klax Danmark ApS. 

  • Integrerede institutioner (vuggestue og børnehave) for børn 0-6 år
  • Særlig pædagogik med afsæt i Montessori og fokus på bl.a. kunst
  • Startet i Danmark i 2020
  • Hovedkvarter i Greve. Afdeling på Frederiksberg åbner i februar 2024
  • Plads til i alt 270 børn
    • 27 medarbejdere, pædagogisk personale
  • Omsætning 2023 2,6 mio. kr.
  • Del af Klax Group, der er grundlagt af Antje Bostelmman og har vuggestuer, børnehaver og skoler i Tyskland.
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Relateret indhold