29.06.23 DI Transport Nyheder

DI: Transportsektoren skal være klimaneutral – her er vejen

En ny fremskrivning fra Boston Consulting Group (BCG) viser, at de nuværende politiske tiltag – inklusiv kilometerafgiften – ikke er tilstrækkelige til at nå Danmarks CO2-mål for sektoren i 2045. Det er en skam – særligt i betragtning af at sektoren kan blive emissionsfri med de rigtige politiske greb. DI Transport lancerer i dag ambitionen om en emissionsfri transportsektor i 2045.

Det sker i forbindelse med en konference for Grøn Mobilitet, hvor DI´s grønne Advisory Board, der består af topfolk i transportsektoren og erhvervslivet, gennem et år har arbejdet på deres bud på, hvordan transportsektoren bliver CO2-neutral i 2045.

Marianne Dahl, der er Managing Director og Partner i BCG, har været forperson for boardet:

- Med anbefalingerne kan vi reducere udledningerne fra transportsektoren med 42 millioner ton yderligere CO2 end Regeringens nuværende politik og ambitioner ligger op til frem mod 2045. Advisory Boardet viser en gangbar vej til en klimaneutral transportsektor – det er mere ambitiøst end klimamålene!

- Vi er en meget bred skare fra det danske erhvervsliv og fra transportsektoren, som står bag anbefalingerne. Nu er det op til politikerne at gøre dem til virkelighed, hvis de ligesom os ønsker en helt grøn transportsektor.

En af de helt store udledere for sektoren er det, der bliver hældt i tanken, når vi kører. Derfor er det også her, at der bør sættes først og størst ind. Konkret foreslår Advisory Boardet at alle grønne brændstoffer – også kaldet drivmidler – bliver afgiftsfritaget. For det grønne valg skal være lettere at træffe, end det er i dag, både for den tunge transport og for personbiler, og der hjælper en lavere pris gevaldigt på vej.

Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport, siger:

- I DI Transport anbefaler vi regeringen at sætte sig som mål at transportsektoren skal være klimaneutral i 2045. Vejen dertil er at gøre det billigere og nemmere at vælge grønt til. Advisory boardet har lavet et rigtigt godt arbejde med anbefalinger til, hvordan det kan lade sig gøre!

- Vi har brug for at være effektive, når det kommer til klimaforandringer. I forhold til transportsektoren, så er det mest effektive, at staten investerer i at gøre det attraktivt at køre grønt. Pisken er allerede fremme, og det rykker altså ikke tilstrækkeligt. Der mangler en gulerod for, at det rigtigt batter, og det har både klimaet og regeringen har brug, hvis klimamålene skal nås. Her er et bud på en samlet pakke, som kan få transportsektoren hele vejen.

Fakta

Advisory Boardet har lavet 24 anbefalinger indenfor 4 temaer;

Hvis de 24 anbefalinger bliver gennemført, giver det en CO2-reduktionen svarende til hele Danmarks CO2-udledning i 2023.

Publikationer

ADVISORY BOARD FOR GRØN OMSTILLING ANBEFALINGER (PIXI VERSION)

Læs

Publikationer

ANBEFALINGER GRØN OMSTILLING AF TRANSPORTEN (LANG VERSION)

Læs

Relateret indhold