Colas Danmark: Topprioritet er medarbejdernes sikkerhed – og den hjælper vaskepartneren med at sikre
Det kan være risikofyldt at udføre vejarbejde. Derfor er det ekstremt vigtigt for asfaltfirmaet Colas Danmark, at ansattes beklædning gør dem mest muligt synlige på vejen. I den forbindelse udgør vaskepartneren en overraskende central rolle.
Arbejdstøj er vigtigt. I visse situationer er det endda ekstremt vigtigt. Nogle gange kan det nemlig være meget mere end et beklædningsstykke – det kan simpelthen være et essentielt element i den ansattes fysiske sikkerhed.
Sådan anskuer man i hvert fald arbejdstøj hos Colas Danmark A/S. Virksomheden producerer og udlægger asfalt på de danske veje, og derfor har den ofte et utal af folk ude mellem keglerne i dagligdagstrafikken. Det er et sted, hvor både person- og lastbiler drøner tæt forbi, mens de arbejder på at få vores vigtige vejnet vedligeholdt eller udbygget.
Derfor understreger virksomhedens indkøbschef Søren Bruun-Ingvardsen da også, at Colas Danmark har ekstremt stort fokus på sikkerhed. Et helt centralt element er vejarbejdernes synlighed.
Vores topprioritet er, at de folk, vi har på vejen i dagligdagen, også kommer hjem, når dagen er omme. Her er deres tøj ekstremt vigtigt. Lige så vigtigt som hjelm, høreværn, briller og sko. Deres tøj skal leve op til høje krav – ikke mindst om at være synligt for de forbipasserende trafikanter. Det er derfor, at tøjet er skrigende orange og har reflekser Søren Bruun-Ingvardsen, Indkøbschef, Colas Danmark
Søren tilføjer: ”Tøjet skal hele tiden leve op til standarderne. Det inkluderer vores egne standarder, og dem som er sat af både Arbejdstilsynet og Vejdirektoratet. Her spiller vores leverandør af vaskeservice en vigtig rolle. De efterser tøjet – og har faktisk tilladelse til at kassere tøj, selvom det udgør en omkostning for os.”
Høje krav til sikkerhedstøj
Colas Danmark er en del af en stor, international entreprenørkoncern med ekspertise i blandt andet asfaltproduktion og -udlægning. Virksomheden benytter sig af ekstern tekstil- og vaskeservice på flere produktkategorier. Det inkluderer alt fra håndklæder og klude til fabriks- og værkstedsarbejdernes beklædning. Det er dog selve vejarbejdernes andel, der fylder langt det meste.
Vejarbejderne bestemmer selv, hvor ofte de vil sende tøj til vask. Det vil i praksis typisk være en eller to gange ugentligt – alt efter behov. Alt arbejdstøjet er chippet. Det med god grund, forklarer Søren Bruun-Ingvardsen.
”Arbejdstøjet har en specificeret levetid. Og det holder vaskeriet øje med ved hjælp af chippene. Derudover tager de tøjet ud til refleks-tjek hver femte gang, det bliver vasket. Her tjekker de tøjet med en specialscanner, der måler om reflekserne stadig fungerer optimalt og er i overensstemmelse med EU-standarder samt Arbejdstilsynets vejledning,” fortæller han.
Det samt andre valg er udtryk for, at Colas Danmark har høje krav om kvalitet.
”Vi har høje interne krav, som vi skal leve op til. Derfor har vi valgt at tjekke reflekser så ofte. Derudover har vi i valg af beklædning taget hensyn til komfort, sommer-vinter-problematikken og meget mere,” siger Søren Bruun-Ingvardsen.
Vaskepartner får konsulentrolle
Colas Danmark udbyder sine opgaver inden for vask og tekstilservice med nogle års mellemrum. Samtidig efterser asfaltvirksomheden med jævne mellemrum markedet for nye beklædningsprodukter.
Her spiller dens vaskepartner en konsulentrolle. Sagen er, at en virksomhed som Colas Danmark ikke blot kan købe beklædning ud fra egne ønsker. Det skal også kunne fungere i den hektiske hverdag.
”Vi har stor tillid til, at vaskepartneren har høj ekspertise i sit felt. For nogle år siden skiftede vi kollektion i arbejdstøjet og inviterede potentielle leverandører ind til at vise deres sikkerhedstøj. I den forbindelse havde vi også vaskeriet med på sidelinjen,” siger han og tilføjer:
”Vores vaskepartner skal jo kunne vaske det tøj, der bliver foreslået. Tøjet skal eksempelvis kunne holde til deres industrivaskemaskiner. På den måde fik de en slags konsulentrolle. Det var værdifuldt for os.”
Tillid til sin vaskepartner er et kodeord i den slags samarbejder, understreger Søren Bruun-Ingvardsen. Et andet kodeord er ønsket at skabe en gnidningsfri hverdag, hvor alle rutiner er klarlagt. En hverdag, hvor alle ved, hvem gør hvad og hvornår.
Miljøhensyn er et stort fokusfelt
Colas Danmarks ansvarlige for indkøb fortæller også, at der i disse år er kommet et nyt element i spil, når det handler om vaskepartnerens kompetencer. Miljøhensyn er blevet en stor og synlig faktor.
”Det er kommet gradvist. For omtrent ti år siden blev vores tøj kemisk renset. Årsagen var, at tøjet får stænk, som er svært at få af. Men i dag sætter vaskeriet i stedet tøj i blød, inden det ryger i vaskecyklus. Tøjet bliver rent, men måske ikke så pænt som i gamle dage. Det har vi lært at acceptere, da der helt sikkert er en miljøgevinst i at få tøjet vasket fremfor kemisk renset,” siger han.
Som mange andre virksomheder er Colas Danmark i dag ved at skrue ambitionerne i vejret på miljøfronten.
I fremtiden kommer vi kun til at have endnu mere fokus på miljø og udledninger. Vi vil minimere vores klimapåvirkning. Vi ser eksempelvis på ting som upcycling med interesse. Det er noget, vores nuværende vaskepartner allerede arbejder med, og det er kun positivt. Min opfattelse er, at vaskebranchen er fremme i skoene på miljøområdet. Men det er der også brug for. Kravene vil blive større i fremtiden – også fra vores side. Søren Bruun-Ingvardsen , Indkøbschef, Colas Danmark
Om Colas Danmark A/S
Colas Danmark er en landsdækkende asfaltentreprenør med asfaltfabrikker og afdelinger fordelt over hele Danmark. Virksomheden har cirka 540 ansatte herhjemme.
Virksomheden udvinder råstoffer i egne grusgrave og producerer asfalten på egne fabrikker. En stor del af dens ansatte arbejder tillige med at udlægge asfalten på de danske veje.
Colas Danmark indgår i den internationale entreprenørkoncern Colas Gruppe, der er franskejet. Hovedsædet ligger i Paris, og globalt har koncernen 57.000 medarbejdere.
Colas Gruppens mission er at udvikle, bygge og vedligeholde transportinfrastruktur med fokus på miljøet – gennem blandt andet materialevalg, genanvendelse og biodiversitet.