Dansk Beton

Bæredygtig Betonarkitektur idéen

Bæredygtig Betonarkitektur idéen er en idékonkurrence for arkitektstuderende. Konkurrencen sætter fokus på og belønner projekter, som viser nye og innovative måder at anvende beton bæredygtigt på.

I Bæredygtig Betonarkitektur ide-konkurrencen kan arkitektstuderende komme med deres bud på, hvordan vi bygger mere bæredygtigt med beton. De studerende får chancen for præsentere og udstille deres ide på Building Green i København.

Hvem kan deltage?

Du skal være studerende på KADK eller Arkitektskolen Aarhus for at deltage i konkurrencen.

Kravet for at deltage i konkurrencen er:

  • at beton et væsentligt materiale i projektet
  • at anvendelsen af beton er bæredygtigt begrundet
  • at projektet er æstetisk velovervejet

Sådan deltager du

Du skal beskrive projektet på et overordnet plan, hvorfor beton er et væsentligt materiale i projektet, den bæredygtige anvendelse af beton samt dine æstetiske overvejelser.

Du skal aflevere to til tre A4-sider i en pdf-fil med en sides beskrivelse og en til to sider billeder og/eller tegninger. Filen sendes til info@danskbeton.dk og må højst fylde 19 MG. Billederne skal understøtte beskrivelsen af projektet. Alle siderne skal have den studerendes navn, årgang, tilknytning til KADK/Arkitektskolen Aarhus og kontaktoplysninger i form af e-mail og telefonnummer.

Konkurrencen afvikles igen i 2024. 

Præmie på 15.000 kr.

Vinderen får en pengepræmie på 15.000 kr. og projektet, som vinder 1. præmien, vil blive omtalt med en artikel i Dansk Betons magasin BETON, som udgives kvartalsvis i 6.000 eksemplarer samt på sociale medier. Yderligere vil der være en opfølgning på brugen af rejselegatet i form af en rejsebeskrivelse, som ligeledes vil blive udgivet.

Baggrund for konkurrencen

Nutidens arkitektstuderende kommer til at tegne fremtidens byggeri. Deres bidrag til at finde nye bæredygtige måder at bruge beton på er afgørende for at ændre den nuværende praksis og reducere CO₂-udledningen i byggeriet. Der er brug for at udvikle nyskabende måder at bruge beton bæredygtigt fra nye måder at designe, fremstille, forarbejde, transformere og benytte beton til nytænkning af, hvordan beton nedbrydes og genanvendes.

Bag konkurrencen

Det er Dansk Beton, Arkitektskolen Aarhus og Institut for bygningskunst og teknologi på KADK, der står bag med Bæredygtig Betonaritektur Idéen.

Dommerkomitéen

Professor Anne Beim, KADK, institutleder Natalie Mossin, KADK, ph.d. Jon Kråhling Engholt, Arkitektskolen Aarhus, branchedirektør Dorthe Mathiesen, Dansk Beton i Dansk Byggeri, arkitekt Anne-Mette Manelius, Tegnestuen Vandkunsten, og direktør Kasper Guldager Jensen, GXN.

Download flyer for Bæredygtig Betonarkitektur idéen 

Udstilling på Building Green i København

Da prisen blev uddelt i 2020 var der nomineret tre projekter. De blev udstillet på KADK´s stand og blev præsenteret på hovedscenen på Building Green 2020 i København. Vinderen blev motiveret og kåret i forlængelse af en paneldebat om, hvad der skal til for at kickstarte en mere bæredygtig brug af beton i byggeriet.

Download projektbeskrivelse for debat og prisuddeling til Building Green 2020