Der er mange kloge hænder på procesoperatøruddannelsen. Flere end nogensinde før.

Gettyimages
21.12.21 PI Nyheder

Rekordmange procesoperatørelever er lige nu i lære

598 elever, der i øjeblikket er i gang med at uddanne sig som procesoperatør, er i lære i en virksomhed. Det er en stigning på 28 procent siden 2018 og det højeste antal nogensinde.

Industriens virksomheder kan glæde sig over, at der er masser af kommende procesoperatører på vej. Rigtig mange af dem er i øjeblikket i praktik ude i virksomhederne.  Faktisk har der aldrig været flere nogensinde, end der er nu.

Nye opgørelser fra Børne- og Undervisningsministeriet samt DI-beregninger viser, at 598 procesoperatørelever per oktober 2021 er i lære i en virksomhed – eller sagt med andre ord, har en igangværende aftale. Det er en stigning på 28 procent i forhold til 2018, hvor antallet var 468.

En procesoperatør overvåger og vedligeholder større, automatiske produktionsanlæg i industrivirksomheder, der blandt andet producerer medicin, mad, maling, cement, og isolationsmaterialer.

Artiklen fortsætter under figuren.

Uddannelseschef: hård kamp om ’de kloge hænder’

På EUC Lillebælt, fornemmer de også, at flere og flere procesvirksomheder anerkender procesoperatørernes kompetencer ved at uddanne flere elever. Det fortæller Henning Aaberg, uddannelseschef på EUC Lillebælt.

- Men, der jo hård kamp om de unge med ’de kloge hænder’ og derfor anbefaler EUC Lillebælt procesvirksomhederne, at anvende deres gode ’brand & goodwill’ i rekrutteringen via praktikadgangsvejen. Det vil sige at I (virksomhederne red.) finder dygtige yngre og ansætter dem i virksomheden med henblik på at indgå en uddannelsesaftale med dem. Og vi er gerne behjælpelig med råd og vejledning. En anden mulighed er at indgå en uddannelsesaftale med personer med anden erfaring som f.eks. studenter, siger han.

Uddannelsen som procesoperatør består af flere trin. Den kan sluttes på trin 1 som procesarbejder eller på trin 2 med enten specialet som procesoperatør eller som procesoperatør med speciale i pharma & fødevareingrediens. Derfor varierer varigheden på uddannelsen mellem 2,5 og 5 år, alt efter hvor mange trin man tager.

De seneste tal fra Industriens Uddannelser viser, at der I alt er 629 elever på procesoperatøruddannelsen per december 2021, når man medregner elever i både skolepraktik og virksomhedspraktik. Det er en stigning på 5 procent i forhold 2020, hvor antallet var 599.

Skoler, der udbyder uddannelsen

  • NEXT Uddannelse i København
  • ZBC i Roskilde
  • ZBC i Ringsted
  • EUC Nordvestsjælland i Kalundborg
  • EUC Lillebælt i Fredericia
  • Uddannelsescenter Holstebro

Kilde: Industriens Uddannelser

Relateret indhold