08.04.22 OPS Nyheder

Ny analyse: Størstedelen af ældre kender ikke til frit valg af plejebolig, vurderer pårørende

En ny brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet viser, at en stor andel af ældre fortsat ikke kender til det frie valg. ”En del af forklaringen ligger hos kommunerne og deres mangelfulde information,” mener branchedirektør i DI, Jakob Scharff.

Foto: Getty Images

Retten til frit at kunne vælge mellem private og kommunale plejehjem har snart været lov i 20 år. Alligevel viser en ny analyse, som DI har udarbejdet på baggrund af en brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet, at mange ældre borgere fortsat ikke kender til deres ret til selvbestemmelse og mulighed for selv at vælge plejehjem.

Pårørende: Et mindretal kender til frit valg

Brugertilfredshedsundersøgelsen viser, at det ifølge de pårørende kun er 46 pct. af plejehjemsbeboere, der kender til retten til frit at vælge blandt kommunal og private plejehjem. I kontrast hertil kender hele 53 pct. af plejehjemsbeboere ikke til deres rettighed til det frie valg.

Branchedirektør i DI Jakob Scharff mener, at det manglende kendskab til frit valg flugter med kommunernes mangelfulde information: ”Kommunerne bærer et ansvar for at oplyse og ruste de ældre og deres pårørende tilstrækkeligt.” Senest viste en DI-analyse, at ni ud af ti kommuner ikke oplyser ældre og deres pårørende om friplejeboliger på deres hjemmesider.

Læs også: Mangel på information underminerer det frie valg: Ni ud af ti kommuner oplyser ikke om friplejeboliger

Flere og flere kender til frit valg af hjemmehjælpsleverandør

På hjemmehjælpsområdet når kendskabet til det frie valg omvendt nye højder: 77 pct. af hjemmehjælpsmodtagere har kendskab til, at de har ret til at vælge en privat leverandør af personlig pleje eller praktisk hjælp. Siden 2017 er niveauet steget knap 17 procentpoint, hvor det lå på 60,1%. Jakob Scharff glæder sig over udviklingen, men jubler ikke endnu:

- ”Det er fantastisk, at kendskabet til det frie valg af hjemmehjælpsleverandør stiger, men jeg mener ikke, at man skal fejre sejren for tidligt. Mere end hver femte ældre kender stadig ikke til deres mulighed for frit at vælge hjemmehjælpsleverandør. Det bør være en målsætning, at alle ældre kender til deres rettighed til det frie valg,” siger han.

Læs også: Kommunerne udelader vigtige detaljer om det frie valg af hjemmehjælpsleverandør

Mangelfuld information underminerer det frie valg

Dansk Industri har ved en gennemgang af kommunernes hjemmesider i 2021 opgjort informationsniveauet om det frie valg. Opgørelserne viser, at størstedelen af kommunerne oplyser om basal information om frit valg af hjemmehjælpsleverandør, mens det kun er meget få kommuner, der oplyser om det frie valg på plejeboligområdet. Dette kan altså være en del af forklaringen på, at kendskabet til det frie valg umiddelbart er langt højere på hjemmehjælpsområdet kontra plejeboligområdet.

Endvidere er det kun meget få kommuner (hhv. 3 og 8), der giver yderligere information om det frie valg, så som at private leverandører skal leve op til samme kvalitetskrav som kommunens egen ældrepleje.

Relateret indhold