Arrangement

Kemi - Nøglen til den grønne omstilling

Innovation, grøn omstilling, konkurrenceevne i lyset af ny EU-kemiregulering Mandag den 15. maj kl. 12-17 i Industriens Hus

Foto: Colorbox

Europæisk kemilovgivning er under stor forandring, og med EU’s Green Deal har kemien fået en stor rolle i den grønne omstilling. De nye spilleregler får store konsekvenser for, om Europa fortsat bliver centrum for innovation og konkurrencedygtige virksomheder, eller om forretning, arbejdspladser og grønne løsninger vil spire et andet sted. Der er mange nye initiativer, der sigter mod at finde løsninger til CO2-fangst; det rammer direkte ind i den kemiske industri, når energiregnskabet skal gøres op, og der skal dokumenteres på bæredygtigheden.

Hvis den forestående revision af kemikalielovgivningen rammer den rigtige balance, mellem klare rammer og innovation, har vi i EU og Danmark muligheden for at skabe nye arbejdspladser og samtidig indfri de bundne grønne mål. Konkurrenceevne og innovation går hånd i hånd. De mange forskelligrettede krav, der stilles til produktionsvirksomheder og kemi, kræver mange aktiviteter på én gang. Med revisioner af de centrale kemikalielovgivninger, CLP og REACH, samt de seneste forslag om PFAS-restriktioner, bliver buen spændt hårdt og kemidagsordenen flyttet ind på direktionsgangen.

På DI’s kemikonference, mandag den 15. maj 2023, stiller vi skarpt på samspillet mellem innovation, konkurrenceevne og rammevilkår, og de muligheder og udfordringer, som ændringer i kemikaliereguleringen giver. Med oplæg fra organisationer, virksomhedsledere og politikere vil DI inspirere og klæde virksomhedsledere på og komme på forkant med den grønne omstilling. Kom og mød andre miljøchefer, ledere, senioreksperter og beslutningstagere med interesse for udfordringer i den grønne omstilling for virksomheder.

    • 12.00 Ankomst, registrering og en bid mad

    • 13.00 Velkommen ved underdirektør Karin Klitgaard, DI

    • 13.15 Transition Pathway

      (in English). EU’s initiativ ’Transition Pathway for Chemical Industry’ søger at skabe overblik over de mange initiativer, der skal gennemføres med og af den kemiske industri for at nå i mål med den grønne omstilling, og hvad det stiller af krav til at sikre bæredygtige kemikalier, cirkularitet og klimaneutralitet. v. Steven Van de Broeck, Director REACH & Chemicals policy, CEFIC.

    • 14.00 Hvordan kan EU’s regulering forløse kemiens potentiale i den grønne omstilling?

      Hvad betyder det for konkurrenceevnen og forretningsmulighederne, når rammevilkårene for innovation og produktion med kemi ændres væsentligt – og hvad betyder det for vores industripolitik? v. Emil Fannikke Kiær, Politisk direktør DI

    • 14.30 Pause

    • 15.00 Virksomhedscase fra Topsøe: Industriel kemi i grønne processer.

      Kampen mod klimaforandringer kræver en omfattende omlægning af verdens energisystemer og produktionsprocesser, bl.a. for at kunne erstatte fossile råstoffer med fornybare og for at kunne lagre og omdanne energi via kemiske processer (PTX). De grønne løsninger er dybt afhængige af industriel brug af kemi f.eks. til katalysatorer til fremstilling af fornybare brændstoffer. Illustreret af eksempler på processer, som kun kan realiseres via industrielle kemiske processer og stoffer.

    • 15.30 Hvilke muligheder er der for at fange og anvende CO2 i den kemiske industri og hvordan understøtter INNO-CCUS partnerskabet udviklingen.

      Den kemiske industri står i de kommende år overfor væsentlige udforinger med at reducere CO2 udledningerne, men vil også opleve nye forretningsmuligheder. INNO-CCUS-partnerskabet accelererer transitionen fra fossile til vedvarende kulstofkilder gennem forskning, udvikling og øget samarbejde. Fokusområderne er bl.a. kemisk og biologisk CO2-fangst samt udnyttelses- og forretningsmuligheder for dette. Præsentation af partnerskabet og mulighederne for CO2-fangst for den kemiske industri præsenteres. v. Jan Boyesen, Markedschef CCUS og Lars Schwarzer, Konsulent Carbon Capture, Teknologisk Institut

    • 16.00 Kemi i fremtidens bæredygtighedsrapportering – adgang til fremtidens kapital

      Kravene til rapportering om bæredygtighed er under en grundlæggende forankring i disse år. Med nye EU-rapporteringsstandarder (forordninger) på vej og stigende krav til kapitalmarkederne er det vigtigt at forstå hvordan Kemi indgår i rapporteringen – både som en risiko, men i lige så høj grad som en mulighed. v. Kristian Koktvedgaard, DI Fagleder og medlem af EFRAG Sustainability Reporting Board og Helle Whestphal, Chefkonsulent, DI

    • 16.30 Netværk og forfriskninger