DI Digital Analyser

Er nordiske organisationer klar til AI?

Hvordan forandrer fremkomsten af AI nordiske organisationers syn på digital transformation og deres behov for digitale kompetencer?

Med lanceringen af ChatGPT til den brede offentlighed blev AI og generative sprogmodeller pludselig tilgængelige for alle og teknologien har på rekordtid vundet indpas både privat og på arbejdspladserne. Der er meget, der tyder på, at vi står over for endnu en revolution, men at denne kommer til at ske i et uhørt højt tempo.

Derfor er det vigtigt at stille spørgsmål ved, om vi er klar til denne omvæltning. De nordiske lande er blandt de lande i verden, der har draget størst fordel af den digitale transformation frem til nu, men det er ikke naturgivet, at det fortsætter. Det kræver, at vi kommer med på den nye bølge af digital teknologi, hvor AI bliver banebrydende. Vi skal udnytte de nye teknologier på en etisk og ansvarlig måde, bygge stærke kompetencer og finde de anvendelser, som rykker os helt op i verdenstoppen. Det handler om Danmarks fremtid.

Vi har kort sagt undersøgt: Er nordiske virksomheder klar til AI?

Det spørgsmål kan du blive meget klogere på i denne rapport, hvor 1200 nordiske virksomhedsledere på tværs af den offentlige og private sektor deler deres tanker om at navigere i den globale AI-transformation.

Hovedresultaterne

  • Mere end halvdelen af nordiske organisationer bruger AI i dag. I Finland er det 61 pct. af virksomhederne, i Norge er det 52 pct., i Danmark er det 48 pct. og i Sverige 45 pct.
  • På trods mere end halvdelen af nordiske organisationer bruger AI-teknologier, er det kun 15 pct. af dem, der har sat en strategisk retning for brugen af kunstig intelligens.
  • 2/3 af alle nordiske organisationer forventer, at de vil bruge mere AI indenfor de næste 3 år.
  • 35 pct. af alle nordiske organisationer mangler i dag konkrete kompetencer, og de nævner bl.a. AI-kompetencer som en af dem.
  • De nordiske organisationer påtænker at møde det stigende behov for AI-kompetencer med at opkvalificere deres medarbejdere. Der er dog 17 pct. af de adspurgte nordiske virksomhedsledere der forventer at hyre eller fyre medarbejdere for at højne det digitale kompetenceniveau.

Fakta: 

Analysen tager afsæt i besvarelser fra 1211 virksomhedsledere i norden i offentlige- såvel som i private organisationer og virksomheder af forskellige størrelser. Analysen er lavet af Mandag Morgen for Digital Dogme, ADD, Finansforbundet, Microsoft, DI Digital, HK, Netcompany, EY og LinkedIn. 

Bo Wiberg

Bo Wiberg

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3081
  • Mobil +45 5213 2382
  • E-mail bowi@di.dk

Relateret indhold