18.01.23 DI Digital Nyheder

Ny AI lovgivning er lige på trapperne

Der er en tsunami af ny AI regulering på vej fra EU, som danske virksomheder skal forholde sig til. AI Act er første bud på en sammenhængende lovgivning for AI og er for nuværende til forhandling hos Europa-Parlamentet.

Det forventes, at Europa-Parlamentet vedtager position i marts 2023, hvorefter de skal forhandle det endelige kompromis på plads med Europa Rådet for til sidst at finde direkte anvendelse i EU.

Lovgivningen er lige på trapperne, men det til trods, er der stadig stor uenighed omkring afgørende dele af lovgivningen. Én af de ting, man fortsat diskuterer, er definitionen af højrisiko AI, og om brug af persondata til AI-systemer skal være lovligt eller ej. Så selvom lovgivningen er i sin afsluttende fase, kommer der stadig store ændringer.

I denne uge kom de seneste ændringer. En af disse er, at når en brugervirksomhed eller organisation køber et AI høj-risiko system eller køber et AI-system, som de selv udvikler til højrisiko, så skal de samtidig føre tilsyn med systemet og lave løbende konsekvensanalyse heraf. Det vil betyde, at man, som brugervirksomhed og organisation, enten skal have en sådan kompetence inhouse, som kan monitorere og lave tilsyn med et AI-system, eller tilkøbe kompetencen hos leverandør.

En anden ændring, som blev tilføjet i denne uge, er en ændring, som får direkte indflydelse på den nyligt introducerede ChatGPT. Hvis man fremadrettet benytter et AI-system, som genererer kompleks tekst med minimal indflydelse fra mennesker, så skal det være klart for modtager, at et sådan AI-system er blevet benyttet.

Det går altså hurtigt for tiden. Kort tid efter AI-systemet er kommet på markedet, er det blevet skrevet ind i lovgivningen. Samtidig har kommissionen introduceret AI Liability Directive (AID) som det næste skud på stammen, og som refererer direkte til AI Act, der ikke er færdigforhandlet endnu.

I DI Digital følger vi arbejdet tæt og er meget engageret i arbejdet. Hvis du som virksomhed har nogle spørgsmål til den kommende AI lovgivning, må du endelig række ud.

Line Haaning Løkken

Line Haaning Løkken

Konsulent

  • Direkte +45 3377 4536
  • Mobil +45 4292 0282
  • E-mail lhan@di.dk

Relateret indhold