Foto: Industriens Hus
31.10.23 DI Digital Nyheder

Danske ReBlade vinder stor AI-pris for brug af AI i droner

Torsdag d. 26 oktober løb AI Denmark Summit 2023 af stablen. Dagen bød på spændende oplæg om de mange muligheder kunstig intelligens medfører, og så blev virksomheden ReBlade en pris rigere. Virksomheden fik uddelt Industriens Fonds AI-pris på 200.000 kr. for deres position som dansk frontløber i anvendelse og udviklingen af AI-teknologi samt deres deltagelse i projektet AI Denmark.

AIs værdi for dansk erhvervsliv
Med et fuldt dagsprogram og en konferencesal fyldt til bristepunktet var stemningen sat for at udforske de mange muligheder som AI-teknologi skaber for dansk erhvervsliv.

På AI Denmark Summit 2023 berørte vi de nyeste trends med eksempler fra erhvervslivet og indsigter fra akademia. Dernæst fik vi kastet lys på, hvordan AI-løsninger kan være med til at skabe forretningsmæssig værdi for SMV’erne og særligt, hvordan man i givet fald kommer i gang med at anvende disse teknologier i sin SMV.

En drone og en vindmølle
Foruden indblikket i AI-teknologiens påvirkning af det daske erhvervsliv, blev specifikke virksomheder, der går forrest i AI-ræset, fremhævet som det gode eksempel på anvendelse af kunstig intelligens i praksis.

Frank Kjerstein fra ReBlade.

Video: Industriens Fond

ReBlade blev den endelige førsteplads, stærkt forfulgt af de to andre finalister, SvineRådgivningen og FarmDroid. ReBlade er en dronevirksomhed, der har inkorporeret kunstig intelligens i deres droneteknologi. Virksomheden har implementeret AI i deres droner, hvilket har muliggjort landing på vindmøllevinger under komplekse vejrforhold.

- Vi er enormt stolte af prisen, og med AI’s hjælp tør vi nu konkurrere med de helt store inden for vores branche. Ved at kombinere to essentielle elementer – sikkerhed og hastighed – sikrer AI, at processerne omkring at reparere vindmøllevinger forløber sikkert og hurtigt. Det sker mere sikkert end et menneske kan betjene vores droneteknologi og hurtigere, end et menneske kan reagere, siger direktør for Reblade, Frank Kjerstein.

ReBlade har reduceret nedetiden for reparation af vindmøller med 90 pct. med implementeringen af kunstig intelligens.

SvineRådgivningen og FarmDroid vandt begge en præmie på 20.000 kr. SvineRådgivningen bruger AI-teknologi til at analysere griseafføring, for efterfølgende at kunne tilrette fx grisenes kost. FarmDroid anvender AI til at genkende afgrøder på marken, for derigennem at kunne optimerer processen omkring skadedyrskontrol, sundhed m.m.

Konklusionen er, at det er særligt vigtigt, at vi begynder at ruste os selv, vores virksomheder og vores samfund til det væld af potentialer kunstig intelligens medfører. AI-teknologi kan hjælpe virksomheder med at øge deres effektivitet, da AI kan automatisere specifikke arbejdsprocesser og analysere store mængder af data på kort tid – langt hurtigere end et menneske kunne gøre det. Der er således mange konkurrencefordele at hente, hvis man formår at nå med på AI-vognen.

Hvis du, som os, ikke tænker at AI er en døgnflue, og gerne vil lære mere, så kan du dykke ned i vores rådgivningsunivers om kunstig intelligens her.

Hvad er AI Denmark?

AI Denmark er et projekt, der skal styrke det danske erhvervslivs rejse med udvikling og implementering af teknologier indeholdende kunstig intelligens. Formålet med projektet er således at gøre Danmark til et fordelagtigt land at innovere og udnytte AI-teknologi, og således styrke konkurrenceevnen for danske SMV’er.

Helt konkret tager AI Denmark 40 SMV’er under vingen om året i et 6-måneders lærings- og udviklingsforløb. Forløbet skal hjælpe SMV’erne i gang med AI-teknologien ved at støtte virksomhederne med stillingtagen til etiske dilemmaer forbundet med AI, styrke AI-baseret iværksætteri osv.

Foruden virksomhedsforløbene arbejder AI Denmark med at foranstalte et univers, der fremhæver succeshistorier fra virksomheders forløb med AI Denmark. Deres online univers indeholder også et community til vidensdeling om AI i SMV-regi.

Projektet AI Denmark henvender sig til danske SMV’er, der arbejder inden for fremstillings-, teknologi- og serviceindustrien, og er finansieret af Industriens Fond og støttes af Dansk Industri.

Maria Helena Birkman Smith

Maria Helena Birkman Smith

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3030
  • Mobil +45 4038 7766
  • E-mail mhbs@di.dk

Relateret indhold