07.11.23 DI Digital Nyheder

Emento er vinder af nyindstiftet dataetikpris

Virksomheden Emento løb med Dataetikprisen 2023, da brugernes helbredsoplysninger behandles med en stor grad af ansvarlighed på deres platform. Fredag d. 3. november overrakte digitaliseringsminister Marie Bjerre Dataetikprisen på konferencen Digital Future Innovation Challenge i Kolding.

Dataetikprisen er en nyligt indstiftet pris, der hylder gode eksempler på hvordan man på forskellig vis kan arbejde med dataetik i praksis.

- Vi er både begejstrede og beærede over at modtage den første Dataetikpris, og vi takker Digitaliseringsminister Marie Bjerre for at demonstrere en aktiv holdning til dataetik og gå forrest på den politiske vej mod ansvarlig og etisk digitalisering af Danmark,” siger Lyng Salling, Business Developer og DPO i Emento.

Dataetikken er alfa og omega, når det drejer sig om udviklingen af nye teknologiske løsninger. Hvis ikke dataetik bringes med i udviklingen af teknologien, vil det mindske brugernes tillid til løsningerne og det vil i sagens natur have en negativ effekt på erhvervslivets konkurrenceevne.

- Vi har i erhvervslivet et stort ansvar, når det gælder anvendelsen af kundernes og borgernes data. Det gælder naturligvis særligt hensynet til det enkelte menneske, men det gælder også i forhold til forpligtelsen til at benytte ny teknologi til fortsat at udvikle vores samfund til fælles bedste. I den forbindelse er det helt afgørende, at dataetik spiller en central rolle. Det er Emento et rigtig godt eksempel på,” siger branchedirektør i DI Digital, Camilla Ley Valentin.

- Emento er et rigtig godt eksempel på, hvordan digitalisering kan være til gavn for borgerne, samtidig med at der er styr på dataetikken. Når man som virksomhed arbejder med personfølsomme oplysninger, er det vigtigt at være bevidst om sit ansvar. Emento viser, at de tager dataetik alvorligt og arbejder med det som en integreret del af virksomheden. Derfor er jeg glad for at kunne overrække Dataetikprisen 2023 til Emento, siger digitaliseringsminister Marie Bjerre (V).

Juryen lagde bl.a. til grund for kåringen, at Emento tager brugerne med i udviklingsfasen for at sikre, at deres behov er i højsædet, og at deres helbredsoplysninger behandles med omhu og ansvarlighed.

Brugeren i centrum
Emento er en it-virksomhed, og virksomheden har udviklet en alt-i-én platform, som fungerer som en personlig forløbsguide for patienter, der højner patienttilfredsheden. Med guiden får patienter adgang til information om deres forløb i sundhedsvæsnet samt en direkte kommunikationskanal til sundhedsfagligt personel.

Emento bringer slutbrugeren med ind i udviklingsfasen med henblik på at tilsikre, at brugerens behov er i højsædet. Desuden sparer deres forløbsguide tid og penge i det danske sundhedsvæsen, da brugerne er mere oplyst og kommunikationen foregår mere gnidningsfrit.

- Vi vil gerne takke DI - Digital og Finansforbundet for at sætte fokus på Dataetik. Det er vigtigt at demonstrere, at virksomheder kan få dataetik og digital ansvarlighed til at gå hånd i hånd med en bæredygtig forretningsmodel. I Ementos tilfælde er dateetik og datasikkerhed forudsætningen for at der er tillid til Ementos produkter, siger Lyng Salling, Business Developer og DPO i Emento.

De to andre nominerede virksomheder var SupWiz og LB Forsikring.

Dataetikprisen 2023 er stablet på benene af DI Digital og Finansforbundet. Prisen gives én gang årligt med henblik på at hylde virksomheder, der tager en tørn for at implementere dataetik som et naturligt element i arbejdsgangene og fremstår som de gode eksempler på ansvarlig databehandling i praksis.

Juryen består af:

  • Mikael Jensen, direktør i D-mærket
  • Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker på Institut for Menneskerettighed
  • Birgitte Kofod, partner i Carve Consulting samt medstifter og bestyrelsesforperson i Tænketanken Dataethics
  • Christian Visti Larsen, medstifter og CEO i NewBanking Identity
  • Peter Svarre, ejer af PeterSvarre.dk og medlem af regeringens ekspertgruppe vedr. tech-giganter
  • Mads Klüwer Nielsen, Head of Data & Analytics hos LEGO Group
  • Mikkel Jespersen, medstifter og formand for 1508
  • Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef ved DI Digital
  • Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet

Du kan læse Juryens begrundelse for de nominerede og mere om vinderen af dataetikprisen, Emento, her.  

Relateret indhold