13.06.23 DI Digital Nyheder

"Det er klogt at famle lidt i blinde. Kun på den måde kan vi skabe udvikling og fremdrift i teknologierne, og tilpasse dem til vores fordel"

Sådan udtalte adm. direktør for DI, Lars Sandahl Sørensen, i forrige uge til DI Digitals årsdag. Spørgsmålet, som vi alle søgte besvaret, var, morgendagens teknologi er nu – hvordan skal vi oddse, og til det var godt 230 mennesker fra den digitale branche mødt op for at høre, hvad politikere, meningsdannere og erhvervsledere mener.

Mulighederne er nu – men er vi klar?
Til at sparke årsdagen i gang bød første debat på en drøftelse af den teknologiske æra, og hvordan vi kan sikre at vi får høstet gevinsterne af den teknologiske udvikling. Her indtog Bugge Holm Hansen, Senior Futurist, CIFS, Christel Schaldemose (S), MEP, og Christine Sørensen, Head of Government Affairs, Google, scenen. Og budskabet var klart: der er et væld af teknologiske muligheder lige nu, som vi skal tappe ind i, men vi skal passe på at vi ikke spænder ben for os selv. Trods for at 50 pct. af virksomheder mener at deres forretningsmodel kommer under pres, så er det blot 10 pct. som forbereder sig på det – og det tal skal vi have op.

Her ser vi den første paneldebat, hvor Bugge Holm Hansen, Christel Schaldemose og Christine Sørensen drøfter, hvordan vi kan høste gevinsterne af den teknologiske udvikling.

Fire debatter blev det til og det spørgsmålslystne publikum gjorde kun dialogen rigere.

Kvantekapløbet – et ræs mod stormagterne
Og netop under anden debat skulle det handle om en nyere teknologi, som endnu er i grundforskningsstadiet: kvanteteknologi. Her lagde Bent Dalager, partner, KPMG, ud med at gøre publikum klogere på, hvilket potentiale teknologien skaber, og hvorfor det er at vi taler om dansk styrkeposition.

Til at drøfte de mange muligheder og barrierer tilsluttede Ulrik Lund Andersen, Co-Founder, Alea Quantum Technologies, og Hans Henrik Knudsen, Co-founder og CEO, Kvantify sig debatten på scenen. Her blev der lagt særlig vægt på regeringens kommende kvantestrategi, og at det vigtigste element i den kommende strategi er et samspil mellem grundforskning og kommercialisering. For teknologien er endnu meget ny, og trods vores foreløbige styrkeposition, er det fundamentalt at vi får afsat betydelige investeringer til at videreudvikle teknologien.

Vi tog et kig i kvantekikkerten, og vurderede Danmarks tilstedeværelse indenfor kvanteteknologi i sammenligning med andre lande. Her ser vi Bent Dalager fortælle om, hvordan kvanteindustrien i Danmark skal udvikles, og ikke mindst, hvorfor.

Det er klogt at famle lidt blinde, men…
Efterfulgt at to skarpe debatter med perspektiver på potentialer og styrkepositioner inden for ny teknologi, kunne vi byde velkommen til tredje paneldebat med André Rogaczewski, adm. direktør, Netcompany, Niels Lunde, chefredaktør, Børsen og Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri. Paneldebatten skulle stille skarpt på, hvorfor teknologi og digitalisering spiller en afgørende rolle i den nye geopolitiske tidsalder. Her var der enighed om at vi ikke kan sidde og vente i Danmark, men at vi skal turde tage en førerrolle, og det kræver politisk velvilje til at turde sætte en retning.

Efter pausen blev de store linjer tegnet op af nye paneldeltagere. Her blev en ny geopolitisk tidsalder drøftet herunder, hvorfor digitalisering og teknologi spiller en afgørende rolle, hvis man som nation, kan skabe et forspring for selv, når det drejer sig om sikkerheds- og industripolitik.

Og til at følge op på netop dét gennemgående ønske indtog it- og digitaliseringsordførerne, Lisbeth Bech-Nielsen (SF), Jeppe Søe (M) og Stinus Lindgreen (LA) scenen. Efter en langstrakt kamp mod det politiske system for at få digitalisering højere op på dagsordenen, var det glædeligt, da det blev annonceret, at Danmark ikke blot fik et Digitaliseringsudvalg i Folketinget, men også en Digitaliseringsminister. Og begejstringen var ikke til at tage fejl af blandt de fremmødte ordførere, som alle så positivt på den politiske velvilje til at styrke det digitale område.

Foruden DI Digitals egne medlemmer debatterede en håndfuld it-politiske ordfører om det politiske fokus på den digitale udvikling og hvad vi kan gøre mere af politisk i jagten på den eftertragtede førsteplads som det mest digitaliserede land i EU.

I pausen mellem debatterne, fik medlemsvirksomheder, der arbejder med kvanteteknologi, mulighed for at præsentere deres teknologier for de fremmødte gæster i en særligt tilrettet Kvantezone. Her fortalte virksomhederne Kvantify, Zybersafe, Cryptomathic, Sparrow Quantum og Alea Quantum Technologies om deres virksomhed og produkter samt kvanteteknologi og dens potentialer i Danmark.

Efter en succesrig dag, hvor alt mellem den digitale himmel og -jord blev vendt, rundede CEO fra Netcompany, André Rogaczewski, dagen af med et par bevingede ord.

Efter den formelle årsdag var overstået, inviterede DI Digital til drinks og netværk i aftensolen på toppen af Industriens Hus.

Tak til alle de fremmødte gæster, talere, medlemmer og politikere for en fantastisk årsdag – vi glæder os allerede til næste år!

Relateret indhold