14.06.23 DI Digital Nyheder

Danmark har savnet politiske visioner for national udvikling og anvendelse af nye teknologier

I DI Digital holdt vi torsdag den 9. juni årsdag for 250 medlemmer og tech-interessenter, hvor vi satte spot på den vilde teknologiske udvikling, vi befinder os midt i.

Vi åbnede dagen med en film, hvor vi så børn i alderen 4-14 år undersøge ”gammel” teknologi. Børnene så på en iPod og havde ikke den fjerneste idé om, hvad man skulle bruge sådan en til. Samme oplevelse havde de, når det gjaldt en VHS-afspiller, en CD, og en USB-nøgle.

Teknologi som de fleste af os har haft mellem fingrene indenfor de sidste 5-10 år og som mange ikke nødvendigvis vil betragte som ”gammelt”.

Dét vi gerne ville illustrere med filmen var, at vi står midt i en teknologisk revolution. Det er gået lynende stærkt de sidste ti år og det kommer næppe til at gå langsommere fremover. Det var også det vi gerne ville have vores gæster og debattører på årsdagen til at drøfte – og samtidig komme med deres bud på håndtering af muligheder, udfordringer, trusler, tillid, potentialer og alt det andet vi har oppe og vende, når vi snakker ny teknologi.

Vi kom vidt omkring på årsdagen. Bl.a., at vi ikke skal sakke bagud på den digitale dagsorden, at vi skal bruge Danmarks position som digitalt foregangsland, sikre fornuftig regulering på EU-plan, skabe bedre livskvalitet vha. ny teknologi mv. Og så synes jeg personligt det var rigtig spændende at høre om potentialerne i kvanteteknologien. Der var lidt uenighed om, hvor stærkt det kommer til at gå, men der er ingen tvivl om at teknologien kommer til at revolutionere nogle brancher, når den først for alvor slår igennem.

Om vi helt præcis fik svar på, hvordan vi som land, som virksomheder og som borgere skal takle den teknologiske revolution, er jeg lidt usikker på. Men det kan også være svært at forholde sig til, når vi – som fremtidsforskeren udtrykte det i første paneldebat – skal forberede os på mange mulige fremtider.

En ting stod klart på årsdagen, og det var, at vi alt for længe har savnet politisk fokus. Vi har savnet politisk vision og strategi for, hvordan vi arbejder med udviklingen og anvendelsen af ny teknologi.

Vi har brug for, at vi i Danmark tør gå forrest, og at vi tør sætte en retning. Og som Digitaliseringsrådet skriver i deres vision til Digitaliseringsministeren, for de første skridt til en plan for national udvikling og anvendelse af kunstig intelligens, så skal vi have fokus på de potentialer, som ny teknologi kan give for borgere, medarbejdere, virksomheder og samfundet. Det kræver handling nu.

Vi mener, at vi i Danmark har mange gode erfaringer at stå på. Vi er et meget digitaliseret samfund, vi har høj grad af tillid til teknologien, og vi ved, hvordan vi tænker ansvar, datasikkerhed og etik ind i de løsninger vi udvikler og anvender. Det er et vigtigt afsæt og et vigtigt konkurrenceparameter på et område, der buldrer derud af.

Vi håber at Digitaliseringsrådets vision bliver taget godt imod og ser frem til samarbejdet med politikere, erhvervsliv og myndigheder om at føre den ud i livet.

Relateret indhold