28.06.23 DI Digital Nyheder

Lancering af europæisk milliardsatsning i AI: ”Vi skriver i dag historie inden for kunstig intelligens”

D. 27 juni blev fire nye Test- og Eksperimenterings-Faciliteter (TEF) lanceret i Industriens Hus. TEF’erne er de fire første af slagsen på europæisk jord, og finansieres med 1,65 milliarder kroner under EU-finansieringsprogrammet Digital Europe.

Formålet med de nye TEF’er er, at opbygge permanente faciliteter for virksomheder, forskningsinstitutioner og kommuner, der udvikler produkter baseret på kunstig intelligens. Ved at opbygge disse faciliteter bliver afprøvningen af deres produkter mere smidig, og virksomheder kan således spare både tid og penge i forbindelse med produktudvikling.

De fire nye TEF’er repræsenterer hver især et hovedområde, som de arbejder inden for:
AgrifoodTEF håndterer landbrug- og fødevaresektoren.
TEF-Health arbejder primært inden for sundhedssektoren.
AI-Matters står for fremstilling og produktion.
CitCom.ai har til formål, at teste AI- og robotteknologi før det kommer i kontakt med brugeren. CitCom.ai fungerer således som et krydsfelt mellem teknologier, infrastruktur og borgere, og arbejder derfor med smart cities & communities.

De nye TEF’er danner grundstenene for en firesporet motorvej, hvormed innovationen indenfor komplekse digitale teknologier kan accelereres og dermed forøge europæiske virksomheders konkurrenceevne globalt.

Til lanceringen af de fire nye TEF’er, bød DI Digital velkommen til digitaliseringsminister og minister for ligestilling, Marie Bjerre (V), der var hovedtaler til lanceringen og hyldede det nye EU-projekt: “Vi skriver i dag historie inden for kunstig intelligens. Det er et fremragende eksempel på EU’s offentlig-privat samarbejde. Et eksempel på, hvad vi kan opnå, når vi handler forenet. Udviklingen af AI er en af de største opgaver for vores generation. Det er både en af de største udfordringer og muligheder i vores tid. Derfor er jeg glad for, at vi har formuleret en europæisk tilgang, der hviler på to søjler. Den første søjle indeholder ny regulering, der skal sikre en sikker og etisk udvikling af AI, der reflekterer europæiske værdier. Anden søjle indeholder en stor investering på 1,65 milliarder i dette nye AI-økosystem. Jeg ser TEF’erne som en væsentlig del af dette. Testfaciliteterne er nøglen til den rette balance da de bringer virksomheder, AI-eksperter og brugere sammen, og dermed skaber et sikkert miljø til testning og validering af AI-løsninger. Lad os i dag fejre, hvad vi kan opnå, når vi forener vores kræfter i EU.”

Foruden at træde på innovationsspeederen er tanken også, at de digitale teknologier TEF’erne skal støtte, som fx kunstig intelligens eller robotteknologi, skal udvikles på en etisk og ansvarlig facon. På denne måde tilsikres det, at de nye teknologier er udviklet og afprøvet førend de rammer det europæiske marked. Dette gør imidlertid at brugerne i højere grad kan stole på de produkter, som de nye teknologier frembringer.

Såfremt du ønsker at lære mere om de nylancerede TEF’er, kan du læse pressemeddelelsen her.

Relateret indhold