14.12.23 DI Digital Nyheder

En milepæl for Europæisk Kunstig Intelligens: Politisk aftale baner vejen for fælles regelsæt

Europa tager et stort skridt mod en fælles vision for kunstig intelligens (AI) med den politiske aftale om et europæisk regelsæt, der landede lørdag d. 9. december. Denne enighed repræsenterer ikke blot en positiv udvikling, men markerer også en milepæl mod et innovativt og sikkert Europa inden for AI-udvikling.

Den politiske aftale, der blev annonceret natten til den 9. december, repræsenterer et afgørende skridt mod at skabe fælles spilleregler for brugen af kunstig intelligens i hele EU. Dette er vigtigt for at fremme samarbejdet og sikre, at teknologien bliver brugt ansvarligt på tværs af medlemslande.  

- Det er rigtig godt, at vi nu får spillereglerne for anvendelsen af kunstig intelligens i de europæiske lande på plads. Fælles regler er helt afgørende for, at vi får det bedste ud af kunstig intelligens – på en måde der er sikker og som øger innovationen i virksomhederne og i vores samfund, siger branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital.

Djævlen er i detaljen 

Det er vigtigt at understrege, at den indgåede aftale stadig er på det politiske niveau. Det betyder, at der stadig er tekniske forhandlinger i horisonten, før virksomheder og organisationer kan forstå, hvordan de præcist skal efterleve de nye regler. Som det ofte er, så er djævlen i detaljen, og det er afgørende, at den endelige tekst af aftalen afspejler en risikobaseret og teknologineutral tilgang. Dette er et nøgleelement for at sikre, at regelsættet også er fleksibelt not til at imødekomme den hurtige udvikling af AI. Derfor følger Dansk Industri også fortsat forhandlingerne tæt, for at sikre, at regelsættet er velafbalanceret og hensigtsmæssigt.  

Teknologineutralitet er en nøglekomponent  

Europæisk innovation og konkurrencekraft inden for AI er af afgørende betydning for både Danmarks og Europas fremtidige position på den globale teknologiske scene. For at fastholde og styrke denne position er det essentielt, at reguleringen fokuserer på brugen af teknologien snarere end selve teknologien. Dette vil sikre, at virksomheder har den nødvendige fleksibilitet til at innovere, samtidig med at der opretholdes et højt niveau af ansvarlighed.  

Selvom den politiske aftale er et skridt i den rigtige retning, er det vigtigt at erkende, at det er implementeringen, der vil definere succesen af disse regler. Det er her vi skal rette vores opmærksomhed og sikre, at implementeringen følger omfanget af de fastsatte krav. En effektiv og omhyggelig implementering er nøglen til at sikre, at regelsættet opnår sine mål og bidrager positivt til udvikling og anvendelse af AI.  

Den politiske aftale er et betydningsfuldt skridt for Europas position inden for AI. Mens vi fejrer enighed, skal vi forblive opmærksomme på de kommende tekniske forhandlinger og den afgørende fase af implementering. I mellemtiden kan virksomheder og organisationer så småt begynde at forberede sig. Det kan du bl.a. blive klogere på via vores webinar om AI-forordningen den 12. december.   

Webinar: Klæd din virksomhed på til de nye regler  

I DI erkender vi vigtigheden af at klæde virksomheder på til at håndtere de kommende regler. Derfor opdaterer vi løbende vores AI-univers med seneste nyt og i vores webinar kan man også blive klogere på, hvordan virksomheder skal navigere i landskabet af AI-regulering. 

Mette Finnemann

Mette Finnemann

Chefkonsulent

Relateret indhold