12.04.24 DI Digital Nyheder

Digitaliseringsstyrelsen skal håndhæve AI Act. En fordel for virksomheder

Regeringen har truffet beslutning om, at håndhævelsen af AI Act skal varetages af Digitaliseringsstyrelsen. Det er positivt for dansk konkurrenceevne, mener DI.

Det er langt fra en irrelevant detalje, hvilken myndighed, der skal føre kontrol over EU’s AI-forordning.

At opgaven bliver placeret på det rette bord har nemlig stor betydning for, at vi kan få udnyttet gevinsten ved kunstig intelligens, mener DI’s Digitaliseringspolitiske chef Andreas Espersen.

Derfor ser han det som det eneste fornuftige valg, at Digitaliseringsstyrelsen tildeles det ansvar:

»Det er afgørende, at den myndighed, der sidder med AI-forordningen, har et holistisk blik på at finde løsninger. Det her handler jo om at implementere en ny forordning på tværs,« siger han.

Et politisk anliggende

Selvom Digitaliseringsstyrelsen er under politisk kontrol, ser Andreas Espersen ingen grund til at frygte inhabilitet, da det ikke er samme afdeling, der både udvikler AI-løsninger og fører tilsyn.

Tværtimod er det en fordel, at det er en politisk myndighed, der står med ansvaret:

”Det er helt afgørende, at implementeringen af den nye lov bliver balanceret og følges af praksisnær vejledning fra politisk side. Ellers risikerer vi at skabe ulige konkurrence, hvor de danske virksomheder drukner i dokumentationskrav.”

”Nu får vi en styrelse, der med sit ene ben skal føre tilsyn med om reglerne overholdes, og som nok så vigtigt med sit andet ben har ansvar for at finde løsningerne og den ansvarlige vej inden for reguleringen,” siger han.

I DI ser vi frem til at fortsætte samarbejdet med Digitaliseringsstyrelsen om at skabe de bedste rammer for danske virksomheder i anvendelsen og udviklingen af AI.

Hvad er AI Act?

AI Act er en omfattende lovgivning vedtaget af EU, der skal skabe klare spilleregler for anvendelse af AI i de europæiske lande.

DI har lavet en guide, der giver dig et overblik over AI-forordningen, dens formål og de praktiske konsekvenser, den vil have for virksomheder.

Find den her.

Relateret indhold