Den Danske Ambassade i Tokyo: Japans Økonomi-, Handels- og Industriminister Yasutoshi Nishimura og Statsminister Mette Frederiksen markerer underskriften af danske-japanske aftaler om havvind og PtX i forbindelse med Statsministerens besøg i Japan i uge 43

25.10.23 DI Energi Nyheder

Dansk-japansk samarbejde om grøn energi styrkes

I denne uge besøger Statsminister Mette Frederiksen Japan, hvor grøn energi er et centralt emne

Japan har et mål om udbygning med 10 GW havvind frem mod 2030 og mindst 30 GW i 2040. En stor del af dette skal etableres som flydende havvindmølleparker, da havet omkring Japan er dybt.

Danmark og Japan samarbejder allerede i dag inden for rammerne af Energy Governance Partnership om netop havvind. I forbindelse med Statsminister Mette Frederiksens besøg er der underskrevet en hensigtserklæring om at gå videre via et samarbejde om etablering af et globalt innovationscenter for flydende havvind i Japan – International Innovation Centre for Floating Offshore Wind Energy.

Innovationscenteret skal bygge på tre søjler:

  1. forskning- og udvikling
  2. myndighedssamarbejde
  3. virksomhedssamarbejde – alt sammen for at bidrage til hurtigere udvikling og kommercialisering af flydende havvind.

Vidensdeling om best-practice

I forbindelse med besøget er der også underskrevet et Memorandum of Cooperation mellem Danmarks Klima-, Energi- og Forsyningsministerie og Japans ministerie for Økonomi, Handel og Industri.

Aftalen omhandler et samarbejde mellem Danmark og Japan om Sustainable and affordable hydrogen, ammonia and derivatives supply chain – altså Power-to-X (PtX) bredt set. Fokus i aftalen er på vidensdeling om best-practices til brug for policy-udvikling af rammerne for en industri for Clean hydrogen, ammonia and derivatives. 

Japan har et stort behov for brint og ammoniak i de kommende årtier, som en del af deres dekarboniseringsstrategi. Her har Danmark fortsat bidraget til arbejdet med havvind i kombination med elektrolyse/PtX.

Branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis, udtaler:

”Japan står over for store fremtidige investeringer i havvind og PtX. Det er derfor glædeligt, at Danmark gennem indsatsen i Energy Governance Programme er partner i den udvikling, hvilket Statsministerens drøftelser og aftaler med japanske regeringsrepræsentanter bekræfter. Vi eksporterer dansk energiteknologi for 1 mia. kroner årligt til Japan. Vi forventer gennem et skærpet japansk fokus på grøn energi og et styrket samarbejde at kunne øge eksporten i fremtiden.”

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold