08.11.23 DI Energi Nyheder

Status på energipriserne: Konflikten i Mellemøsten fik energipriserne til at stige i oktober

Energipriserne steg generelt igennem oktober grundet konflikten i Mellemøsten.

Elprisen stiger til niveauet omkring årsgennemsnittet

I gennemsnit har elprisen været lavere i oktober end i september. Det skyldes, at vi i starten af oktober så nogle af de laveste priser hele året på tværs af energityper.

Det er vigtigt at påpege, at krigen imellem Israel og Hamas har fået energipriserne til at stige solidt mod slutningen af måneden. Afmattende global økonomisk aktivitet holder dog stadig olieprisen nede. DI Energi giver dig en status på energipriserne her.

Efter et dyk i starten af oktober steg elprisen igen. I oktober har elprisen i snit ligget på 436 kr. pr. MWh, hvilket er 31 pct. lavere end månedsgennemsnittet for september, der endte på 635 kr. pr. MWh. Årsgennemsnittet for DK1 og DK2 ligger i øjeblikket på henholdsvis 667- og 611 kr. pr. MWh. I 2022 endte årsgennemsnittet på 1.596 kr. pr. MWh.

En kombination af gode vejrforhold for vedvarende energi, samt lave naturgaspriser sikrede i starten af oktober nogle af de laveste priser på el, vi har set hele året. Konflikten i Mellemøsten får dog naturgasprisen til at stige, hvilket har resulteret i, at elprisen i slutningen af oktober kravlede tilbage til niveauet omkring årsgennemsnittet. Elprisen i slutningen af oktober lå dog stadig under det prisniveau, der prægede store dele af september.

Naturgasprisen er volatil som følge af konflikten i Mellemøsten

Gennemsnitsprisen i oktober måned lå på 337 kr. pr. MWh, hvilket er 16 pct. højere end gennemsnitsprisen for september, der endte på 290 kr. pr. MWh. Årsgennemsnittet for 2023 ligger nu på 322 kr. pr. MWh, hvilket er 65 pct. lavere end gennemsnittet for 2022, der endte på 930 kr. pr. MWh.

Det foreløbige årsgennemsnit er dermed lavere end niveauet i 2021, hvor prisen endte på 349 kr. pr. MWh i gennemsnit. I 2020 var naturgasprisen i gennemsnit på 72 kr. pr. MWh.

Efter genoptagelsen af arbejdet på to australske LNG-anlæg, samt afslutningen af vedligeholdelsesarbejdet på norske gasfelter gav os nogle af de laveste gaspriser hele året, får konflikten i Mellemøsten gasprisen til at stige igen. Det er især frygten for, at krigen imellem Israel og Hamas spreder sig til andre dele af regionen, der får gasprisen til at stige, idet markedet indregner en betydelig risiko premium i gasprisen. Eksempelvis, hvis konflikten udvikler sig på sådan en facon, at Qatars kapacitet til at eksportere LNG hæmmes, vil det få store konsekvenser for gasprisen, idet landet er en af verdens absolut største eksportører af LNG.

Presset på gasprisen bliver dog dæmpet af, at de europæiske gaslagre er fyldt til renden. Fyldningsgraden i de danske gaslagre var den 5. november 97,42 pct., imens fyldningsgraden den samme dag for EU generelt lå på 99,63 pct. Dertil lader det også til, at risiko premiumen på gas er blevet mindre i takt med, at tiltroen til at krigen i Mellemøsten kan inddæmmes til Gaza vokser, idet gasprisen fra den 31. oktober til den 6. november er faldet med 17%.

Kulprisen fortsætter med at følge naturgasprisen

Gennemsnitsprisen for kul steg fra september til oktober på trods af prisfald i slutningen af måneden. I oktober lå kulprisen i gennemsnit på 137 kr. pr. MWh, hvilket er en stigning på 11% pct. sammenlignet med september, hvor gennemsnitsprisen endte på 123 kr. pr. MWh. Årsgennemsnittet ligger nu på 130 kr. pr. MWh, hvilket er 57 pct. lavere end årsgennemsnittet for 2022, der endte på 303 kr. pr. MWh. I 2021 endte gennemsnitsprisen på 111 kr. pr. MWh.

Kulprisen fortsætter med at være tæt korreleret med naturgasprisen, idet prisstigningen på naturgas øger efterspørgslen på elproduktion baseret på kul. Kulprisen har generelt været mindre volatil end prisen på andre energityper, hvilket blandt andet skyldes stabile forsyningsforhold og høje beholdning på de europæiske kulterminaler.

Konflikten i Mellemøsten giver volatile oliepriser

Månedsgennemsnit for oktober lå på 379 kr. pr. MWh, hvilket er et fald på 2 pct. sammenlignet med september, hvor gennemsnitsprisen endte på 387 kr. pr. MWh. Årsgennemsnittet ligger nu på 338 kr. pr. MWh, hvilket er et fald på 20 pct. sammenlignet med 2022, hvor prisen i gennemsnit lå på 422 kr. pr. MWh. I 2021 endte årsgennemsnittet på 264 kr. pr. MWh.

Olieprisen oplever flere forskellige rettet påvirkninger i øjeblikket. Mens produktionsnedskæringer fra Rusland og OPEC-landene fik olieprisen til at stige voldsomt i august og september, presser de fortsat høje renter og aftagende global økonomisk aktivitet prisen nedad. Dertil presses prisen på olie samtidigt opad grundet nervøsiteten på markedet over, hvorvidt krigen imellem Israel og Hamas kommer til at inddrage andre store olieeksportørende lande i regionen. Den kumulative effekt af disse pres er en volatil, men overordnet forholdsvis flad udvikling i olieprisen.

Kvoteprisen falder igen efter periode med stigninger

Månedsgennemsnittet for oktober lå på 628 kr. pr. ton, hvilket er et fald på 1,4 pct. sammenlignet med september, hvor gennemsnittet endte på 619 kr. pr. ton. I 2023 har en kvote i gennemsnit kostet 667 kr., hvilket er en stigning på 10 pct. sammenlignet med årsgennemsnittet for 2023, der endte på 606 kr. pr. ton. I 2021 endte årsgennemsnittet på 396 kr. pr. ton.

Efter en væsentlig stigning i starten af året er kvoteprisen faldet igen og ligger nu under årsgennemsmittet. Henover året er kvoteprisen faldet i takt med naturgasprisen, mens de høje renters afmattende effekt på økonomien også har sænket efterspørgslen på CO2-kvoter, især i efteråret.

Relateret indhold