16.01.24 DI Energi Nyheder

Havvind i mod- eller medvind?

2023 har på mange måder været lidt nedslående for havvindindustrien med enten aflysninger eller udsættelser af en række stort anlagte havvindsprojekter verden over, blogger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

I USA trak Ørsted og andre sig fra planlagte projekter, og i Storbritannien kiksede auktionsrunde fem (AR5) totalt, da ingen valgte at byde på de opstillede udbudsvilkår.

Havvindsambitionerne fejler skam ikke noget.

I Europa er der stor appetit på hele 300 GW havvind i 2050, hvis elektrificeringen af energiforbruget skal lykkes. Det kræver en massiv udbygning af vedvarende energi. Og lige nu ser planerne for udbygningen af havvind frem mod 2030 ud til at blive større end nogensinde tidligere.

Det kan give medvind til vindindustrien, men stiller også krav til regeringerne i Europa om, at de skal sørge for attraktive vilkår for VE-udviklerne. For der bliver kamp om deres investeringsinteresse!

Tallene taler deres eget sprog

I Europa kigger vi ind i udbud af op i nærheden af 100 GW, og alene i år og 2025 kan der potentielt blive sat omkring 50 GW havvind i spil. I Danmark skal der udbydes hele 9 GW med mulighed for op til 14 GW i såkaldt overplanting.

I dag er der ikke én fælles tilgang til udbud på tværs af de forskellige europæiske lande, men der er etableret et centralt energisamarbejde (NSEC) på tværs af Nordsøens lande. Her har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard overtaget formandskabet på Danmarks vegne og vil i den kapacitet arbejde for at gøre Nordsøen til Europas energihub og sikre en hurtigere udbygning af meget mere vedvarende energi i Nordsøen. Det er en vigtig opgave, og det bagvedliggende arbejdsprogram skal opdateres på ny her i 2024.

Kommerciel bæredygtighed

VE-udviklerne kæmper for at skabe kommerciel bæredygtighed i de næste projekter. Omkostninger er steget, og i nogle lande er subsidierne kommet i spil igen. Men en støttefri udbygning på et kommercielt grundlag bør fortsat være ambitionen - også selvom situationen udfordrer lige nu.

I Danmark bliver det fx helt afgørende, at der etableres en brintinfrastruktur, der kan forbinde den kommende havvind med grøn brint til de store tyske industrivirksomheder. Det skal på plads hurtigst muligt - og før det historisk store danske havvindudbud skydes afsted senere i år.

Det kan gavne businesscasen og give medvind for mere havvind i Danmark.

 

Skrevet af:

Troels Ranis

Relateret indhold