30.01.24 DI Energi Nyheder

Regeringen åbner dørene for ansøgning til grøn statsstøtte

Tirsdag kan virksomheder søge om statsstøtte. Erhvervsministeren mener, at ordningen er usund, men nødvendig

Fra tirsdag kan virksomheder søge om at få del i den danske pulje af grøn statsstøtte med et budget på en milliard kroner afsat af regeringen.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) kalder ordningen "usund", men håber på, at danske virksomheder, som styrker udviklingen, forskningen og produktionen af grønne teknologier søger.

- Det handler om at forsvare, men også forstærke de grønne styrkepositioner, siger han om ordningen, der er målrettet virksomheder inden for vindmølle-, brint- og power-to-x-industrien.

Den nye midlertidige ordning, der for nu kun er afsat penge af til i 2024, kan give enten direkte støtte eller favorable lån og garantier til virksomheder, der vil etablere ny eller eksisterende teknologi.

Det er ikke støtte til drift, understreger ministeren, da det forhåbentlig skal være en engangsforseelse.

- Det her er ikke noget, Danmark har bragt til bordet. Statsstøtte er usundt, og derfor arbejder regeringen også på, at det her stopper, siger han med henvisning til, at andre lande giver statsstøtte særligt til de områder, som regeringen nu har peget på i Danmark.

EU har midlertidigt tilladt statsstøtte i 2024 og 2025 til investeringer inden for udvalgte grønne teknologier.

Andre EU-lande udnytter de rammer for statsstøtte, EU har opsat, og kan derfor tilbyde mere lukrative vilkår for grønne virksomheder.

Ministeren understreger, at hvis Danmark fortsat skal være konkurrencedygtig og have styrkepositioner inden for grøn energiforsyning er statsstøtten på sin plads for nu.

- Nu er det her, og derfor er vi nødt til at se virkeligheden i øjnene, om man vil, og derfor etablerer vi den her ordning, siger han.

Virksomhederne vil kunne søge om at få dækket op til 15 procent af deres omkostninger via tilskud eller op til 20 procent via lån og garantier.

Morten Bødskov understreger, at hvis man skal have støtten, skal man også kunne vise, at man er i stand til at få støtte fra andre lande.

Hvorvidt der bliver afsat flere penge i 2025, vil regeringen først tage stilling til senere på året, siger ministeren.

Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) administrere den nye midlertidige investeringsordning til Danmarks grønne styrkepositioner. Du kan ansøge HER.

/ritzau/

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold