Testanlægget findes i den container, der ses nederst i forgrunden på billedet. Foto: HOFOR.

10.04.24 DI Energi Nyheder

HOFOR etablerer Power-to-Gas forsøgsanlæg

I Avedøre har HOFOR etableret Danmarks første forsøgsprojekt, hvor spildevand indgår i et Power-to-Gas-anlæg. Udnyttelsen af spildevand bliver effektiviseret til gavn for klimaet.

HOFOR har ibrugtaget et forsøgsanlæg, der skal øge mængden af biogas/metan, de får ud af spildevand. Det nye anlæg vil sikre, at op mod 100 pct. af spildevandet bliver til metan – en væsentlig forbedring fra de nuværende 60 pct.. Forsøgsanlægget vil, hvis alt går som det skal, danne grundlag for opførelsen af et anlæg i stor skala, der skal sættes i kommerciel drift i 2027 og drives af vindmøllestrøm fra Andel.

Forsøgsanlægget fungerer ved hjælp af elektrolyse, hvor den producerede brint tilsættes CO2’en fra biogassen i et metaniseringsanlæg. Ved hjælp af et nyudviklet rislefilter vil naturligt forekommende mikroorganismer fra biogasproduktionen omdanne CO2’en og brinten til metangas (=bygas) og vand.

Anlægget leveres af det danske firma Biogasclean, og den biologiske metode er udviklet i et samarbejde mellem Nature Energy og SDU og gør det billigere at producere den grønne gas af CO2 og brint end gennem kemiske processer.

Forsøgsanlægget er en god nyhed for klimaet, da biometan er en CO2-neutral energikilde, der kan erstatte naturgas og hos HOFOR Bygas er med til at sikre grøn bygas fra egen produktion. Den nye proces øger produktionen af biometan fra spildevandsanlægget og vil derfor reducere CO2-udledningen forbundet med gasforbrug.

Læs mere om forsøgsanlægget her.

Power-to-Gas

PtG dækker over processer, hvor man omdanner elektricitet (Power) til gas (i dette tilfælde metan).

Ved at bruge vedvarende energi til elektrolyseprocessen, der spalter vand til brint og ilt, og derefter koble brinten med CO2 fra biogas for at skabe biometan er hele processen CO2-neutral.

På den måde kan man lagre vedvarende energi i form af metan.

Relateret indhold