07.06.23 DI Handel Nyheder

Bliver din virksomhed omfattet af det udvidede producentansvar for emballage?

Den 1. januar 2025 træder et nyt EU-krav om udvidet procentansvar for emballage i kraft. Det betyder, at virksomheder, der sætter emballerede produkter på markedet får ansvaret for emballagen, så snart det bliver til affald. Få styr på, hvad det kommende krav indebærer.

Det udvidede producentansvar for emballage betyder, at alle virksomheder, der sætter produkter med emballage på markedet, fra 1. januar 2025 får ansvaret for emballagen, når det bliver til affald.

Virksomhederne skal finansiere og organisere indsamling, sortering og behandling af emballageaffaldet.

Det bliver lovpligtigt som virksomhed at registrere sig i DPA (Dansk Producentansvar) mellem 1. januar 2024 og 31. marts 2024 og samtidig registrere 1) sine forventede markedsførte mængder emballage for 2024 fordelt på fraktioner, og 2) om emballagen er markedsført til erhverv eller husholdninger. Det vil være strafbelagt ikke at registrere sig i tide.

Formålet med det udvidede producentansvar – som er et EU-krav - er at få virksomheder til at bruge mindre emballage, når de pakker produkter ind og designe emballage, som kan genbruges eller omdannes til nyt materiale. Jo lettere emballagen er at genanvende eller genbruge, jo billigere bliver det for producenterne.

Miljøstyrelsen skønner, at det udvidede producentansvar for emballage vil omfatte ca. 41.000 producenter.

Producentansvaret tilfalder som udgangspunkt den virksomhed, der først sætter et emballeret produkt på markedet, og som har størst indflydelse på designet af emballagen. Derfor er det ikke virksomheden, som producerer emballagen, men i stedet dem, som køber og bruger den til deres produkter.

DI har lavet en FAQ med svar på centrale spørgsmål om det udvidede producentansvar for emballage, som du kan læse her

Derudover har DI sammen med Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv og DagSam stiftet kollektivordningen VANA til håndtering af producentansvaret for emballage for at gøre det så nemt og billigt som muligt for virksomheder at efterleve producentansvaret. Som medlem af VANA får din virksomhed adgang til ekspertråd og vejledning i, hvordan din virksomhed bedst forbereder sig til producentansvaret. Læs mere om VANA her.

Relateret indhold