06.12.17 DIB Nyheder

Ratingportal vil hjælpe virksomheder med at finde finansiering

I de seneste år har det været hårdt for mange virksomheder at finde finansiering til nye investeringer. Det vil hjemmesiden Firmarating.dk gerne lave om på. DI følger projektet og ser positivt på alle tiltag, der gør det enklere for både små og store investorer at investere i de mange mindre virksomheder.

Dragør Baadeværft skal have et nyt bådeværft og bådehal lagerhal. Der er ingen vej uden om, hvis virksomheden skal fortsætte. Men sådan en hal koster 5-6 mio. kr., og selv om mester Dirch Petersen er tredje generation på værftet og selv har skaffet de første par millioner, så har det ikke været helt enkelt at finde resten.

- Nu ser det heldigvis ud til, at det snart falder på plads. Men det kan være svært at forstå, at det skal være så svært, når man selv stiller med en egenbetaling på 33 procent og i øvrigt driver en sund virksomhed. Det bliver heller ikke helt billigt, fordi vi skal betale en ganske høj rente på de sidste par millioner af lånet, som er et banklån, fortæller Dirch Petersen.

Hans værft er kun en af mange danske virksomheder, som især siden finanskrisen har haft svært ved at rejse kapital til nye tiltag i deres forretning. Danske virksomheder – især de små og mellemstore – har underinvesteret for 50 mia. kroner i de seneste år, viser en analyse fra Dansk Industri (DI). Derfor er god brug for tiltag, som kan bringe virksomhederne og investorerne ét skridt tættere på hinanden.

Vores mission er at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at få nemmere adgang til finansiering – også fra store investorer som pensionskasserne. Daniel Norden, adm. direktør for Business Trust Aps

Én indgang til alle virksomheder

Nu tager hjemmesiden Firmarating.dk en del af udfordringen op. Siden trækker data fra CVR-registret og en række andre kilder og giver både virksomheder, kunder, leverandører og investorer en enkel indgang til at vurdere en virksomheds økonomi, organisation og omdømme – både i forhold til andre virksomheder generelt og virksomheder i samme branche.

Hver enkelt virksomhed kan selv udvide sin profil med ekstra information og trække på en række gratis ledelsesværktøjer, som kan medvirke til at skabe et mere helt og nuanceret billede af virksomheden.

- Det betyder, at man både som virksomhed og mulig investor kan få et klarere indtryk af, hvor en virksomhed står i forhold til konkurrenterne, og hvad der evt. skal til for at forbedre en virksomheds position. Det er gratis at bruge portalen, men i løbet af næste år vil virksomhederne også kunne købe en egentlig kreditvurdering af os, som man kan vise til banken eller andre investorer, når man søger finansiering til sin virksomhed, fortæller Daniel Norden, der er adm. direktør for Business Trust Aps, som står bag den nye ratingside.

Det er nemlig ofte kreditvurderingen, der er det springende punkt – og der har bankerne indtil nu haft monopol. På sigt vil Firmarating.dk ideelt set også gerne udarbejde en model, som gør det muligt for f.eks. pensionsselskaber at investere i mindre virksomheder. Det kræver bl.a., at man kan pulje grupper af virksomheder, så den samlede investering når op i et niveau, hvor større investorer vil være med.

- Vores mission er at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at få nemmere adgang til finansiering – også fra store investorer som pensionskasserne. Interessen er der både fra investorernes og virksomhedernes side, men det kan tage tid at udvikle den rigtige model, så det ligger nok et stykke ude i fremtiden, siger Daniel Norden.

Alle initiativer er velkommen

Dansk Industri (DI) ser meget positivt på, at der nu bliver taget et konkret skridt til at mindske afstanden mellem de små og mellemstore virksomheder og investorerne.

- I Danmark har vi rigtig mange små og mellemstore virksomheder, som understøtter økonomien og skaber arbejdspladser. Men hvis de ikke kan finde kapital til udvikling, vil de gå i stå. Derfor hilser vi alle initiativer på området velkomment, så vi i højere grad kan få investorer og virksomheder til at mødes, siger Kent Damsgaard, som er vicedirektør i DI, og som vil følge Firmarating.dk fra sidelinjen.

Skal vinde tillid og udbredelse

I Dragør har bådebygger Dirch Petersen – om alt går vel – fået løst sine finansieringsproblemer for denne gang. Men han ser positivt på, at der bliver arbejdet på at lette virksomheder som hans egens adgang til finansiering.

- Nu har jeg ikke set den nye portal, men det ville betyde meget for mig at vide, at den giver et retvisende billede af virksomhederne, hvis jeg selv skulle bruge den, siger han.

Det forbehold mener Kent Damsgaard er ret så afgørende for, om portalen kommer til at gøre en forskel.

- Det er et positivt initiativ. Forhåbentlig vinder portalen udbredelse og får opbygget troværdighed, så både virksomhederne på den ene side og investorer og långivere på den anden side får tillid til den. Det bliver helt afgørende, og vi ser frem til at følge udviklingen.

Felix Bekkersgaard Stark

Felix Bekkersgaard Stark

Journalist