22.11.19 DIB Nyheder

Bekymrende svag tillid til europæisk økonomi

Nye tal: Den svage tillid varsler svag vækst på vores eksportmarkeder, og det er skidt nyt for danske virksomheder, som sælger til udlandet. Det bekymrer DI’s chefanalytiker Allan Sørensen.

Indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation faldt til 50,3 i november fra 50,6 i oktober. Det fremgår af nye tal fra Markit PMI.

- Indkøbschefernes tillid til økonomien i eurozonen er bekymrende lav og signalerer desværre, at væksten er gået i stå. De seneste måneder har det samlede humørbarometer ligget på et niveau, der peger på stilstand, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri (DI).

- Historisk har der været tæt sammenhæng mellem indkøbschefernes vurderinger og den faktiske vækst i økonomien. Den lave erhvervstillid er derfor skidt nyt for danske eksportvirksomheder, da det vidner om svære eksportbetingelser til markederne i Europa, siger Allan Sørensen.

- Indkøbschefernes vurderinger steg lidt i både Frankrig og Tyskland, men det var ikke nok til at kompensere for faldende aktivitet i resten af eurolandene, siger Allan Sørensen.

- Frankrig er et af lyspunkterne i europæisk økonomi, og de franske indkøbschefer vurderer, at der stadig er relativt pæn vækst i økonomien. Frankrig oplever ikke den samme vækstopbremsning, som har ramt deres tyske naboer, siger Allan Sørensen.

I Tyskland gik indkøbschefernes vurdering lidt op fra indeks 48,9 i oktober til 49,2 i november.

- Tyskernes humør steg en anelse i november. Den samlede erhvervstillid ligger dog fortsat under 50, hvilket varsler faldende aktivitet i Tyskland. Særligt de tyske industrivirksomheder ser sort på den aktuelle situation, siger Allan Sørensen.

- Tyskland er et kæmpestort marked for dansk eksport og den største økonomi i Europa. Det er afgørende for dansk eksport og væksten i Europa, at det snart begynder at gå bedre for den tyske industrimotor, siger Allan Sørensen.

- Danske virksomheder henter hovedparten af deres eksportindtægter på markederne i EU. Den lave erhvervstillid er derfor skidt nyt for danske eksportvirksomheder, da det vidner om svære eksportbetingelser til markederne i Europa, siger Allan Sørensen.

EU-landene købte sidste år danske varer og tjenester for 680 mia. kr.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold