09.05.19 DIB Nyheder

Nye tal: Dansk eksport er kommet i modvind

Der er kamp om kunderne på det globale marked, hvilket smitter af på den danske eksport. Danmark runder årets første kvartal af med et markant dyk i eksporten i marts måned som følge af lavere efterspørgsel på medicinalvarer og maskiner.

Danmarks eksport faldt med 5,6 procent i marts. For hele første kvartal steg vareeksporten dog med 1,4 procent, mens tjenesteeksporten faldt med 0,8 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

 - Efter en god start på året har eksporten været ramt af kraftig modvind i februar og marts. Den svage efterspørgsel i udlandet har desværre ført til færre eksportindtægter i de seneste måneder. Vi håber ikke, at nedgangen er et forvarsel om, at eksporten går svære tider i møde, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri (DI). 

- Den svage efterspørgsel i udlandet kan desværre gøre det svært at fortsætte det seneste års positive takter. Væksten i Europa er på det laveste niveau i seks år, så virksomhederne kommer til at kæmpe hårdt om nye kunder, siger Allan Sørensen. 

Medicinaleksporten gik markant tilbage i marts, men er ellers den varegruppe, der er steget mest over det seneste år. Vareeksporten ligger i første kvartal 7,1 procent højere end året før, mens tjenesteeksporten er steget med 2,0 procent. 

- Vi sælger mange fødevarer, medicin og vindmøller, som er mindre konjunkturfølsomme, og derfor bliver vi forhåbentlig mindre hårdt ramt af den globale lavvækst, siger Allan Sørensen. 

- Vi håber, at danske eksportvirksomheder kan trodse den globale lavvækst og hente flere ordrer i udlandet. Det er afgørende for de 825.000 danske arbejdspladser, der afhænger af eksporten, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold