- Det var rart at få lukket sagen, siger tømrermester Peder Skipper efter, at han med mediation fik lukket en længerevarende strid med en entreprenør.

06.12.20 DIB Nyheder

Seks timers møde afværgede årelang retssag

Tømrermester Peder Skipper har været en del af et pilotprojekt, hvor stridigheder virksomheder imellem afgøres ved forhandling – den såkaldte mediation. Han mener, modellen har flere fordele.

Samarbejde virksomheder imellem er i langt de fleste tilfælde en uproblematisk affære til glæde for alle parter. Nogle gange går det dog galt. Uoverensstemmelser om udførelsen af én opgave eller tolkningen af en aftale kan ende i hårdknude – til stor gene for alle involverede parter.

Den formelle måde at løse den slags konflikter på er via retssystemet, hvilket kan være en langtrukken og bekostelig affære. Der er dog alternativer. Et af dem bliver afprøvet i et pilotprojekt, som DI Dansk Byggeri er en del af, der skal teste mulighederne for at bilægge stridigheder virksomheder imellem via faciliteret forhandling – også kaldet mediation.

Indtil videre har omtrent 10 virksomheder i bygge- og anlægsbranchen deltaget i pilotprojektet. En af dem østjyske Odder Tømrer- og Snedkerforretning ApS, hvor tømrermester Peder Skipper har fået lukket en strid med en entreprenør via mediation.

– Det var alt i alt en positiv oplevelse. Processen resulterede i, at jeg holdt et møde med modparten, hvor der også var en mediator til stede. Vi endte med at indgå et kompromis, hvor vi i store træk endte med at dele beløbet, som var stridens kerne. Det var rart at få lukket sagen, siger han.

God ro og orden

Uoverensstemmelsen handlede om merudgifter i et byggeri på 800.000 kr. Peder Skipper var parat til at tage sagen videre til retsinstanserne. Udsigten til advokatsalærer og en langtrukken proces var dog ikke særlig tillokkende.

I forbindelse med et kursus fik han nys om projektet med mediation. Fordi der er tale om et pilotprojekt, fik han muligheden for at afprøve mediation gratis. Det hele lød fornuftigt. Han meldte sig til, og derefter gik det hurtigt.

– Efter en indledende dialog med mediatoren blev vi indkaldt til et møde, hvor jeg, modparten og mediatoren var til stede. Vi fremlagde vores sager, diskuterede problemerne og indgik herefter en aftale. Det tog cirka seks timer. Det hele foregik professionelt og i god ro og orden. Det var grundlæggende en fin oplevelse, siger Peder Skipper.

Plads til flere forløb

Baggrunden for Peder Skippers erfaring er et pilotprojekt om den form for konfliktløsning, hvor blandt andet DI Dansk Byggeri, Voldgiftsnævnet, Mediationsinstituttet og Advokatsamfundet tilbyder gratis mediation. 20 virksomheder kan få den mulighed.

Formålet er at indhente erfaring om konfliktløsningskonceptet. Louise Dahl Krath Jensen, der er underdirektør og advokat i DI Dansk Byggeris erhvervsjuridiske rådgivning, forklarer, at der er åbenlyse fordele ved mediation.

– Mediation er meget hurtigere end en voldgifts- eller retssag, og det er billigere end begge dele. Og det giver mulighed for at bevare relationerne virksomhederne imellem, siger hun og tilføjer:

– Det er selvfølgelig ikke i alle tilfælde, det vil kunne lade sig gøre, men ofte vil man gerne passe på sine forretningsforbindelser. Her åbner den faciliterede forhandling for, at man får løst problemerne i al venskabelighed. Det kan jo være en øjenåbner for, at man fortsætter samarbejdet på et eller andet niveau.

Ekstra populært i udlandet

Konfliktløsning via mediation udvikler sig hastigt i disse år. Specielt i udlandet har det bidt sig fast. Flere steder kan man se, at antallet af civile retssager falder, og en årsag til det er netop brug af de faciliterede forhandlinger, fortæller Thomas Samsø Bloch, der er direktør for Mediationsinstituttet.

Mediation kan grundlæggende bruges i alle brancher, men Thomas Samsø Bloch mener, der er gode grunde til at netop bygge- og anlægsbranchen ser nærmere på konceptet.

– Faktisk synes jeg, at det er et oplagt sted at afprøve mulighederne i mediation. Der er mange aktører og grænseflader i branchen. Man er afhængig af hinanden, og der er stramme tidsplaner. Det giver risiko for uoverensstemmelser. Med mediation kan man løse problemerne hurtigt – og derved holde tempoet i byggeriet oppe, siger han.

Peder Skipper fra Odder Tømrer- og Snedkerforretning kan udmærket se fordelene. Han fortæller, at man i processen måske skal sluge nogle kameler, men i sidste ende kan det forvandle sig til en fordel. I hvert fald mentalt set.

– Sagen er jo, at man i situationen nærmest ikke magter at se ind i tre-fire år med syns- og skønsforretninger, voldgiftssager osv. Specielt når man ved, at advokatudgiften hurtigt kan sluge halvdelen af det beløb, man strides om. Derfor er det rart at kunne lægge striden bag sig og komme videre. Det er fordelen ved mediation, siger Peder Skipper. 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Louise Dahl Krath Jensen

Louise Dahl Krath Jensen

Underdirektør

  • Direkte +45 7216 0147
  • Mobil +45 2566 6318
  • E-mail lkr@di.dk

Relateret indhold