06.03.20 DIB Nyheder

Mørke skyer trækker sig sammen over dansk fremstilling

Nye tal: Negativ produktionsudvikling i januar i Danmark sammenholdt med corona-krise er bekymrende, mener DI.

Produktionen i danske fremstillingsvirksomheder faldt i januar sammenlignet med måneden før, når man korrigerer for sæsonmønstre. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Set over de seneste tre måneder er industriproduktionen dermed faldet med -1,9 pct. sammenlignet med de tre foregående måneder.

Det er betænkelige nyheder, da tallene beskriver produktionsudviklingen, før corona-virussen for alvor begyndte at påvirke de globale forsyningskæder, siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

- Danske fremstillingsvirksomheder bliver i stigende grad ramt af tilbagegangen i europæisk fremstillingssektor. Tidligere har medicinalindustriens vækst-indsprøjtninger kunne holde afmatningen på afstand, men medicinalindustrien har på det seneste også oplevet tilbagegang, siger Morten Granzau.

Og det er svært at få øje på en opklaring for fremstillingsvirksomhederne. Corona-virus og de tiltag, der forsøger at forhindre smittespredningen, skaber begrænsninger for verdenshandlen.

- Ved siden af den menneskelige ulykke og usikkerhed, som corona-virussen forårsager, medfører virussen og de tiltag, der forsøger at dæmme op for spredningen, også forstyrrelser i globale forsyningskæder. Vi har inden for de seneste uger fået flere henvendelser fra medlemmer, der ikke har modtaget bestilte leverancer og er bekymret for at deltage i konferencer afholdt i lande, hvor antallet af smittede stiger kraftigt, siger Morten Granzau, DI.

Fakta om Danmarks Statistiks tal for industriproduktion

Danske fremstillingsvirksomhederne beskæftiger knap 300.000 personer, og statistik for deres omsætning og produktion er nogle af de første tal, som vi får om den faktiske udvikling i virksomhederne. Mange fremstillingsvirksomheder er ofte nogle af de virksomheder, som først mærker ændringer i konjunkturerne. Industriproduktionen giver derfor et godt lyn-indtryk af den seneste udvikling i dansk økonomi.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold