STARK vil gøre byggeriet grønt
Byggeri står for 11 procent af verdens CO2-udledning. Derfor er der ingen vej udenom at gøre byggeriet mere bæredygtigt, hvis vi skal have bremset klimaforandringerne. Det mener STARK Danmarks adm. direktør Britta Korre Stenholt, der har sat en grøn revolution i gang i byggecenterkæden.
Der er skrevet stolpe op og stolpe ned om klimabelastningen fra flyrejser og saftigt oksekød, men sjældent er der blevet rettet fokus på den ganske betragtelige miljøbelastning, som vores huse og lejligheder fører med sig. Men der er ingen vej udenom at tale seriøst om det aftryk, byggeriet sætter på miljøet, og få gjort noget ved problemet. Det mener adm. direktør Britta Korre Stenholt fra byggecenterkæden STARK Danmark.
– Byggeriet står for 11 procent af verdens CO2-udledning. Derfor har vi en kæmpe forpligtigelse til at gøre noget. Uden et mere bæredygtigt byggeri kommer vi ikke i mål med den grønne omstilling og får bremset klimaforandringerne, siger Britta Korre Stenholt, der siden 2017 har været adm. direktør i STARK Danmark og desuden er næstformand i Dansk Industris forretningsudvalg.
Målet for STARK er klart: I 2050 skal virksomheden være såkaldt net zero. Det vil konkret sige, at virksomhedens aktiviteter ikke skal belaste klimaet med CO2. Og her taler vi både om virksomhedens daglige drift, og det aftryk som deres leverandører og kunder sætter gennem STARKs produkter.
Håndværkere får øjnene op for klimaet
Udmeldingen fra en af dansk byggeris frontkvinder er bemærkelsesværdig. Byggeriet befinder sig midt i en hæsblæsende højkonjunktur, hvor bare det at skaffe materialer er en kæmpe udfordring i sig selv. Tankerne om bæredygtighed kunne derfor godt blive skubbet til side midt i en travl tid, men Britta Korre Stenholt fastholder, at der skal rykkes nu. Dels for at gøre den daglige drift i STARK grønnere, dels for at skubbe samarbejdspartnerne i den rigtige retning.
– Vi skal arbejde tæt sammen med leverandørerne, om hvad der kommer på hylderne, og med vores kunder, om hvordan de kan bygge og renovere mere bæredygtigt, siger hun.
Den gode nyhed er, at en ny undersøgelse – gennemført af STARK blandt næsten 900 håndværkervirksomheder – også peger i en grøn og bæredygtig retning. Blandt de adspurgte håndværkervirksomheder svarer 35 procent, at de ofte, meget ofte eller altid køber bæredygtige byggematerialer. Det er fem procentpoint flere end for blot et år siden.
– Da vi gik i gang med arbejdet for mange år siden, var der forsvindende få af vores kunder, der kærede sig om den grønne omstilling, men det har ændret sig. I første omgang drevet frem af de store bygherrer, men det breder sig som ringe i vandet. Og jeg tror, at det for alvor vil tage fart fra nytår 2023, hvor den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) bliver obligatorisk, og der dermed kommer større krav til håndværkerne, siger Britta Korre Stenholt.
Kæmpe mulighed for at sætte et grønt aftryk
For at hjælpe processen på vej har STARK uddannet deres medarbejdere i bæredygtighed, og de grønne produkter er blevet mærket, så det er lettere for kunderne at orientere sig om, hvordan de kan købe bæredygtigt træ, skruer og værktøjer.
– Det er os, der vælger, hvilke varer, som vi sætter på hylderne. Og derfor har vi også en kæmpe mulighed for at gøre en forskel og rykke produktionen i en mere bæredygtig retning, siger Britta Korre Stenholt.
Dertil kommer, at STARK også introducerer deres egne produkter, såkaldt ”own brand”, der har en stærk bæredygtighedsprofil. Britta Korre Stenholt nævner som eksempel, at STARK er på vej til at introducere en ny form for isolering bestående af flamingo fra udtjente fiskekasser.
Danmarks første elektriske kran
I kampen for at blive mere bæredygtig har STARK også igangsat en lang række andre initiativer i den daglige drift – fra de helt små til de større og mere ambitiøse. Alt lys i STARKs butikker er skiftet til LED-pærer, der sorteres affald som aldrig før, flåden af firmabiler er under omlægning til el og hybrid, der er introduceret varelevering med cykelbud i København, og den første elektriske lastbil med kran er blevet sat i drift af STARK Danmark – for blot at nævne nogle tiltag.
Derudover har STARK lanceret GENTRÆ, hvor man indsamler og genbruger de store mængder af træ, der bruges på en byggeplads, men som aldrig bliver en del af det endelige byggeri. Det kan eksempelvis være rækværk og træplader, der udlægges for at beskytte gulvet. Og lignende tiltag er blevet sat i værk i forhold til brugen af gipsplader, hvor gipspladeaffald indgår i nye gipsplader.
– Hvis vi skal nå den danske målsætning om en 70 procents CO2-reduktion i 2030, er det helt afgørende, at vi lykkes med at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Der er ingen tvivl om, at det er fremtiden, siger Britta Korre Stenholt.
Britta Korre Stenholt om:
Stigende råvarepriser:
– Der er ingen tvivl om, at vi ser alt det, som vi har lært på økonomistudiet, i fuldt flor. Det er virkelig udbud og efterspørgsel og tilhørende prisstigninger. Men jeg tror, at det kommer til at rette sig i løbet af 2022.
Medarbejdermangel:
– Der er en superhård konkurrence om specialister, it-folk og chauffører. Vores svar er god og nærværende ledelse i det daglige. Vi skal være en attraktiv arbejdsplads at være på. Og det handler om at være tæt på medarbejderne og vide, hvad der rør sig hos dem.
2022:
– Vi kan se, at håndværkerne har ordrebøgerne fyldt godt op hele det første halve år af 2022 – og det smitter selvfølgelig af på os. Jeg tror, at højkonjunkturen fortsætter et langt stykke ind i det nye år.
Blå bog: Britta Korre Stenholt
Adm. direktør i STARK Danmark siden 2017.
Uddannet matematik-økonom fra Syddansk Universitet.
Næstformand i DI’s forretningsudvalg og formand for DI Handels bestyrelse.
Medlem af DI Byggeris bestyrelse.
Medlem af bestyrelsen i EET Group.
Fakta
DI ARBEJDER FOR:
- At bygninger bliver stadigt mere energieffektive og får et stadigt lavere klimaaftryk. Det skal ske gennem fokus på samarbejdet i hele byggeriets værdikæde, så byggeri designes og gennemføres ud fra en helhedsvurdering og ikke kun laveste pris til opførelsen.
- At materialer og processer dokumenteres, så ydeevner, levetider og klimaaftryk beregnes rigtigt.
- At kompetencerne til at håndtere nye materialer og nye processer øges hos både rådgivere, entreprenører og håndværkere.
Brug DI:
Kontakt underdirektør i DI Byggeri, Torben Liborius på tli@di.dk eller 72160106, hvis du vil vide mere og grønt byggeri.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.
DI Business 04 2021
SÅDAN VINDER VI 2022 – På ryggen af et turbulent 2021 byder 2022 på udfordringer og muligheder på mange fronter. Virksomheder og Dansk Industri kridter banen op for næste års vigtigste sejre, som skal sikre vækst og skabe arbejdspladser.
Se hele magasinet