17.03.21 DIB Nyheder

Genåbning er afgørende for økonomisk genopretning

Nye tal: Nationalbanken skønner en vækst i dansk økonomi på 1,4 procent i 2021 og 4,5 procent i 2022. Det er især forbrugerne, der skal sætte gang i væksten, vurderer DI’s cheføkonom.

I december lød prognosen for dansk økonomi på 2,9 procent i 2021 og 3,3 procent i 2022. Nu regner Nationalbanken med en vækst på 4,5 procent i 2022 efter et lavere blus på opsvinget i 2021.

- Den store nedlukning i starten af året bremser væksten i 2021. Vi får forhåbentlig en stærk genopretning, når samfundet lukket mere op. Mange virksomheder venter på at få gang i omsætningen igen. Coronakrisen har kostet dansk erhvervsliv ufattelig mange milliarder i tabt omsætning, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Privatforbruget forventes at være den primære kilde til vækst i 2021. Ifølge Nationalbanken vil privatforbruget stige med 1,3 procent i 2021 og 7,7 procent i 2022.

- Forbrugerne har de økonomiske muskler til at sætte fart på væksten igen, men det kræver, at der snart lukkes op, siger Allan Sørensen.

- Forbruget vil køre i forskellige tempi. Erfaringerne fra sidste år viser, at vi hurtigt vendte tilbage til butikkerne, da der blev åbnet op. Restauranter, koncertsteder og rejser vil formentlig være senere om at åbne. Et coronapas kan sikre, at de hurtigere kan få kunder tilbage i butikken, siger Allan Sørensen.

Eksporten faldt sidste år med 8,5 og forventes blot at vokse med 2,3 procent i år.

- Eksporten vil samlet set ikke komme tilbage til normal omsætning før i 2022. Særligt de eksportindtægter, der afhænger af at personer kan rejse over grænserne, har været utrolig hårdt ramt, siger Allan Sørensen.

- I DI arbejder vi på højtryk for at hjælpe de små og mellemstore virksomheder, der ikke har et stort internationalt netværk og digitale salgskanaler. De har været hårdt ramte af rejserestriktionerne. Vi skal hjælpe virksomhederne med lokale kontakter og digitalisering, så de kan få et forspring i udlandet, siger Allan Sørensen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold