- Det er enormt vigtigt, at virksomhedernes fremtidige salg og omsætning ikke begrænses af nye udfordringer. Lige nu ser vi desværre, at en bekymrende stor andel virksomheder i industrien – 38 pct. – mangler materialer og udstyr. Samtidig melder 36 pct. af virksomhederne, at de mangler arbejdskraft. Det er de højeste tal for produktionsbegrænsninger, vi har set, siger Morten Granzau Nielsen fra DI.

29.07.21 DIB Nyheder

DI: Virksomhedernes sommerhumør kan bremses af mangel på materialer og arbejdskraft

Nye tal for erhvervstilliden viser at stadig flere virksomheder rammes af mangel på arbejdskraft og materialer

Virksomhederne har indtil videre brugt sommeren på at fylde ordrebøgerne og øge produktionen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistiks erhvervstillidsindikator, som er steget for femte måned i træk. Fremgangen betyder samtidig, at virksomhedernes salg og omsætning nu for alvor begrænses af mangel på materialer og arbejdskraft, mener Dansk Industri.

- Virksomhederne ser ud af forruden med stigende optimisme. Krisen er slut, og et nyt opsving er i gang. Der er godt gang i stort set alle brancher. Men vi hører også fra rigtig mange af vores medlemmer, at de mangler materialer og medarbejdere for at kunne følge med – både i industrien, byggebranchen og servicesektoren, siger Morten Granzau Nielsen, chef for Økonomisk Politik og Analyse i Dansk Industri.

- Det er enormt vigtigt, at virksomhedernes fremtidige salg og omsætning ikke begrænses af nye udfordringer. Lige nu ser vi desværre, at en bekymrende stor andel virksomheder i industrien – 38 pct. – mangler materialer og udstyr. Samtidig melder 36 pct. af virksomhederne, at de mangler arbejdskraft. Det er de højeste tal for produktionsbegrænsninger, vi har set, siger Morten Granzau Nielsen på baggrund af dugfriske tal om produktionsbegrænsninger i industrien.

Erhvervstillidsindikatoren er en temperaturmåling på stemningen i erhvervslivet og opsummerer virksomhedernes vurdering af ordrebeholdningen, færdigvarelagret og produktionen de kommende tre måneder. Den er et godt pejlemærke for udviklingen i dansk produktion. Den er steget fra en værdi på 112,2 i juni til 115,4 i juli. En værdi på 100 angiver gennemsnittet for perioden 1990 til 2018. En værdi under 100 indikerer, at stemningen i danske virksomheder er dårligere end i en normal måned.

- De nye tal for produktionsbegrænsninger understreger behovet for reformer, som kan sikre virksomhederne flere hænder til at gribe det igangværende opsving, siger Morten Granzau Nielsen.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold