15.12.22 DIB Nyheder

Faldet i producentpriserne vil dæmpe inflationen

De samlede danske producentpriser steg november med 14,2 procent i forhold til året før. Prisstigningerne toppede i august på 37,6 procent. Prisstigningerne er på laveste niveau siden august 2021.

- Producentpriserne falder for tredje måned i træk. Faldet i producentpriserne vil dæmpe inflationen. Årsstigningen i producentpriserne ligger nu på laveste niveau i 15 måneder, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Der er en tæt sammenhæng mellem industriens salgspriser og udviklingen i priserne på forbrugernes køb af varer, siger Allan Sørensen.

- Jeg forventer, at vi har set toppen af inflationen og kan se frem til lavere inflation i 2023 og 2024. Der er aktuelt betydelige fald i prisen på olie og benzin, og det samme gør sig gældende på råvarer som eksempelvis stål, træ, tekstilfibre og korn. De lavere råvarepriser vil hjælpe med at dæmpe udviklingen i producentpriserne hen over vinteren, siger Allan Sørensen

- Store fald i fragtraterne og dollarkursen er samtidig en meget stor hjælp til at holde virksomhedernes udgifter i ro, siger Allan Sørensen.

- Der er dog stadig stor usikkerhed om prisudviklingen. I løbet af december er prisen på el steget, mens olieprisen er faldet, siger Allan Sørensen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold