29.04.22 DIB Nyheder

DI: Ikke overraskende med europæisk lavvækst i vinterhalvåret

Trods lavvækst vinteren over, så regner DI med højere vækst resten af 2022 – men flere faktorer kan ødelægge de gode udsigter.

Første kvartal bød en fremgang i eurolandenes samlede økonomi på 0,2 procent. For hele EU var der en fremgang på 0,4 procent. Det viser nye tal fra Eurostat.

- Det er overhovedet ikke overraskende, at europæisk økonomi var præget af lavvækst i starten af året, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Første kvartal var præget af ekstremt høje smittetal, skrappe restriktioner i store dele af Europa og krig i Ukraine. Det er næsten imponerende at væksten ikke har lidt større skade. Italien og Sverige er de eneste europæiske lande, der var ramt af tilbagegang i første kvartal. I går viste nye tal dog også tilbagegang i USA i første kvartal, siger Allan Sørensen.

Der er udsigt til højere væskt i resten af året. For året som helhed ventes der, ifølge Oxford Economics, en vækst på små tre procent i EU.

- Industrien er rendt i store udfordringer med stigende råvarepriser og mangel på materialer, og det vil bremse væksten her i foråret. I servicesektoren får virksomhederne medvind fra afviklingen af de skrappe coronarestriktioner. Det gælder ikke mindst i turisterhvervet, hvor rejserestriktionerne har været gift for aktiviteten i de seneste år, siger Allan Sørensen.

- Den høje inflation er jokeren, der kan ende med at spænde ben for væksten i 2022. Det samme gælder hvis gasforsyningen fra Rusland fuldstændig afbrydes, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold