Til økonomernes overraskelse steg beskæftigelsen endnu en gang i november 2023.

22.01.24 DIB Nyheder

Beskæftigelsen sætter ny rekord i november

Det er stadig kun gået én vej for beskæftigelsen i 2023, men hvis ikke den økonomiske udvikling vender, så vil vi begynde at se et fald af lønmodtagere i 2024, spår vicedirektør i DI.

Flere og flere danskere er i job.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af lønmodtagere steg med 3.200 fra oktober til november sidste år. Det svarer til en stigning på 0,1 pct. dermed kom antallet af danske lønmodtagere op på 3.005.600 personer.

- Beskæftigelsen sætter igen rekord i november. Mange virksomheder oplever dog en svag efterspørgsel og holder derfor igen med at ansætte nye medarbejdere, men der er omvendt også stadig mange virksomheder, der mangler medarbejdere og ikke kan ansætte alle dem, de ønsker, og det holder hånden under arbejdsmarkedet, forklarer vicedirektør i DI, Steen Nielsen om de nye tal.

Han er dog overrasket over, at der bliver ved med at være nyansættelser for flere ting taler for, at det burde gå i den modsatte retning.

- Selv om vi er blevet vant til, at beskæftigelsen sætter rekord efter rekord, er det alligevel overraskende, at stigningerne kan blive med. Der er blevet flere ledige i det sidste år, og der er også blevet færre ledige stillinger. Samtidig har den økonomiske udvikling været svag. Den fortsat stigende beskæftigelse harmonerer ikke helt med de øvrige økonomiske nøgletal, siger Steen Nielsen

Primært private virksomheder

Den samlede lønmodtagerbeskæftigelse er steget med 32.600 fra november 2022 til november 2023 med stigninger i antallet af lønmodtagere i 11 ud af 12 måneder.

Ud af de 3.200 der kom til fra oktober til november i 2023 blev 2.900 ansat i sektoren virksomheder og organisationer, som primært består af private virksomheder.

Steen Nielsen forventer dog at antallet af beskæftigede lønmodtagere vil begynde at falde i 2024, hvis ikke den økonomiske udvikling begynder at gå fremad. Samtidig er han bekymret for produktiviteten i dansk økonomi.

- Umiddelbart er det positivt, at beskæftigelsen bliver ved med at være så stærk. Men når vores økonomiske udvikling er så svag, som den er, så rejser det også nogle bekymringer om vores produktivitet. Fald i BNP og stigende beskæftigelse betyder, at vi bliver mindre produktive. I længden er det ikke holdbart. Hvis ikke den økonomiske udvikling bliver betydeligt bedre snart, så må vi regne med, at vi vil se en aftagende beskæftigelse i løbet af 2024, siger Steen Nielsen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold