Nu kan du endelig læse om resultaterne fra projektet ’Kortlægning, kvalitetsvurdering og optimering af plastaffald fra byggevarer’ (KVOB) og finde faktaark samt skabeloner, der gør jeres plasthåndtering nemmere.

Søren Nielsen
13.04.21 Dansk Byggeindustri Nyheder

11 gode råd til bedre plasthåndtering i byggeindustrien

Måske bliver I ikke rige af at sortere jeres plastaffald, men I kan spare og i nogle tilfælde endda tjene penge på at gøre det. På den måde sikre I, at mere plast kan blive genanvendt. Det er ikke kun godt for bundlinjen, men også for klimaet.

Gennemsigtig ren plast i én bunke, farvet plast i en anden bunke og ikke-genanvendelig plast sammen med andet brændbart. Det gav gode resultater, da to byggevarevirksomheder deltog i projektet ’Kortlægning, kvalitetsvurdering og optimering af plastaffald fra byggevarer’(KVOB). Resultaterne er nu blevet til en rapport, et faktaark og en skabelon, som skal hjælpe byggeindustrien til en bedre plasthåndtering. En bedre plasthåndtering kan nemlig give bonus for både virksomhedernes bundlinje og klimaet.

- Selvom det tager tid at sortere og sørge for, at plasten bagefter kommer de rigtige steder hen, så er der faktisk penge at tjene for virksomhederne, når de sælger plasten videre. Hvor meget afhænger selvfølgelig af, hvad den enkelte virksomhed arbejder med. Det har også fået virksomhederne til at være mere bevidste om, hvor de som producenter selv kan spare på plasten, fx i forhold til den måde, de pakker og fragter de varer, som de sælger, siger branchechef for Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri Frederik Waitz Søborg.

Projektet er finansieret af InnoByg og udført af Danmarks Tekniske Universitet i samarbejde med Dansk Byggeindustri og de to byggevarevirksomheder Idealcombi og Komproment.

Rapport bliver gjort konkret med faktaark og skabelon

For at gøre det nemt, har Dansk Byggeindustri omformuleret rapportens gode pointer til 11 gode råd i et faktaark, som virksomhederne kan bruge for at forbedre deres plasthåndtering. Rådene lyder:

Når I sorterer plast i jeres virksomhed:

 1. Adskil forskellige typer plast fx polyethylen(PE), polypropylen(PP) og polystyren (PS)
 2. Adskil klar /gennemsigtig plast og farvet plast inkl. hvid plast
 3. Fjern sammensat plast samt plast med større mængder klæbemidler, mærkater, PVC, m.m.
 4. Tag stilling til, hvordan I håndterer plastafskær
 5. Sørg for, at affaldssorteringen er nem at gå til, når man står i produktionen.
 6. Hav ens affaldshåndtering på tværs af afdelinger og gør det nemt håndtere.

Når I vælger plast til jeres produkter:

 1. Vælg en ikke sammensat plast dvs. en monopolymer, f.eks. PE, PP eller PS.
 2. Minimér mængden af klæbemidler og lignende på emballagen (mærkater, papir, tape, mm.)
 3. Vælg klar plast - undgå print, tryk og indfarvning.
 4. Anvend kun den nødvendige mængde emballage og erstat med returkasser, hvis muligt.
 5. Tag en snak med jeres underleverandør i forhold til plast og genanvendelse.Det kan være, at der er mulighed for alternative plastemballager, som er mere optimale ift. genanvendelse

Derudover har de også udarbejdet en skabelon, som skal gøre det nemt at synliggøre og tilpasse sit plasthåndteringssystem ud fra de 11 råd.

Om plasthåndtering i byggeindustrien

Du kan læse mere om projektet 'Kortlægning, Kvalitetsvurdering og Optimering af Byggevareplastaffald (KVOB)' og resultaterne af projektet på projektsiden. Her kan du også finde rapporten, et faktaark, der gør jeres plasthåndtering nemmere og en skabelon til skilte, som I kan bruge på jeres virksomhed.

Plasthåndtering i byggeindustrien
Mie Hovmark Christensen
Skrevet af:

Mie Hovmark Christensen

Relateret indhold