Dansk Beton

Sydhavns Genbrugscenter

Sydhavn Genbrugscenter i København vinder Bæredygtig Beton Prisen 2019. Det nyopførte genbrugscenter får prisen for at gå meget længere med genbrugsbeton end hidtil set, hvilket gør byggeriet særlig bæredygtigt. Hele 40 procent af betonen er genanvendt beton, der stammer fra en tidligere skorsten fra Amagerværket. Det er fem gange mere end den hidtidige standard for brug af genbrugsbeton.

Sydhavn Genbrugscenter i Københavns Kommune blev hyldet med Bæredygtig Beton Prisen, der uddeles af brancheorganisationen Dansk Beton i Dansk Byggeri, ved en prisfest på Dansk Arkitektur Center i København. 

I Københavns Kommune er teknik- og miljøborgmester borgmester Ninna Hedeager Olsen stolt over den 4.865 kvadratmeter store genbrugsstation, der også byder på et multihus med værksted. Københavnerne har endnu til gode at se det ottetalsformede byggeri, der indvies i næste måned.

- Vi glæder os over, at Sydhavn Genbrugscenter vinder Bæredygtig Beton Prisen. Det er et godt eksempel på, at bæredygtig beton og flot arkitektur kan gå hånd i hånd. Vi håber, at andre kommuner og forsyningsselskaber kan blive inspireret og få gode ideer til, hvordan de kan skabe deres eget bæredygtige genbrugscenter.

100 procent genanvendt beton
- Det er et prisværdigt projekt, hvor man har udviklet et imponerende bæredygtigt koncept, der sprænger alle grænser for brug af genbrugsbeton. Ikke alene har man anvendt 100 procent genanvendt beton som tilslagsmateriale frem for at tilføre nye sten. Man har også for første gang her hjemme brugt genbrugsbeton til udvendige overflader, hvor det udsættes for frost, vand og andre miljømæssige påvirkninger. Det vil sige, at genbrugsbetonen er støbt i aggressiv miljøklasse. Tidligere har genbrugsbeton kun været brugt indendørs. Desuden omfatter bæredygtigheden i projektet solceller, jordvarme, genbrugstræ og genbrug af armaturer til lavenergi LED-belyst og grønt tag på multihuset, siger Julian Weyer, C.F. Møller Architects og formand for dommerkomitéen.

Fakta om Sydhavns Genbrugscenter

Bygherre: Amager Ressourcecenter 
Arkitekt: BIG/Krilov A/S
Rådgivende ingeniør: COWI A/S
Entreprenør: ZÜBLIN A/S 
Udført: 2018

Relateret indhold