Kontrolordningens formål

Formålet med kontrolordningen er at give bygherrer en større sikkerhed for at de gennemførte borearbejde lever op til en række kvalitetskrav.

Virksomheder der er med i kontrolordningen :

  • Har udarbejdet en deklaration for metoden, som beskriver, materialeegenskaber, produktegenskaber, systemegenskaber og anvendelsesområde og begrænsninger
  • Har et godkendt kvalitetssikringssystem, og skal udarbejde kontrolplaner i forbindelse med de gennemførte entrepriser.
  • Anvender kontrolordningens digitale borerapport, der indeholder alle de oplysninger som bygherrerne skal bruge til dokumentation , kvalitetssikring og ledningsregistrering i LER 2.0.

Kontrol

Kontrolordningen fører tilsyn med at virksomhederne overholder deklarationen.

Den eksterne kontrol gennemføres af Byggeriets Kvalitetskontrol A/S som også fungerer som kontrolordningens tekniske konsulent.

Virksomhederne kontrolleres i forbindelse med optagelse og herefter minimum ét årligt kontrolbesøg, hvor produktionsapparatet, kvalitetssikring og kontrolforanstaltninger gennemgås.

Under kontrolbesøget udvælger der fra virksomhedens sagsoversigt et par afsluttede sager, der gennemgås i detaljer. Efter såvel et kontrolbesøg og markgennemgang og en gennemgang af en borerapport modtager det pågældende virksomhed en auditrapport.

Såfremt det konstateres, at en tilsluttet metode ikke lever op til deklarationen, vil kontrolordningen gennemføre et skærpet tilsyn og kontroludvalget kan træffe beslutning om, at virksomheden skal udelukkes af kontrolordningen.

Digital Borerapport

Et tilsluttet firma skal kunne dokumentere hele forløbet af hver enkelt boresag i én af kontrolordningen udarbejdet digital borerapport, der indeholder følgende oplysninger:

  1. Forside
  2. Borejournal – data
  3. Længdesnit og Boreplan
  4. Borejournal – målinger
    Herudover skal en borerapport indeholde efterfølgende dokumenter, hvis disse er aktuelle for det udførte arbejde:
    • Kontrolskema vedrørende en gravitationslednings start- og slutpunkt
    • Kontrolskema ved boringer i Banedanmarks arealer
    • Henvisninger til afvigerapport

I de tekniske bestemmelser er indholdet i disse afsnit uddybet.

Den digitale borerapport er en del af en boreopgaves kvalitetssikring, og skal opbevares af virksomheden. Borerapporten skal være tilgængelig for bygherren, Kontroludvalget og certificeringsorganet.

Kontroludvalg

Kontroludvalget administreres af et uafhængigt kontroludvalg. Ingen af de 6 medlemmer af kontroludvalget må være afhængig af eller knyttet i økonomisk henseende til en virksomhed i branchen.

Kontroludvalget består af:

  • Michael Lilja Weien, TREFOR Vand A/S, der er udpeget af Dansk Vand- og Spildevandsforening - DANVA. (formand)
  • Thomas Engelund Friis, COWI A/S, der er udpeget af Foreningen af Rådgivende Ingeniører.
  • Christian Vonger Berg, Green Power Denmark, der er udpeget af Dansk Ledningsejerforum.
  • Johnny Andersen Elley, Frederikshavn Kommune – Park & Vej, der er udpeget af Kommunalteknisk Chefforening.
  • Jonas Hasselbach Larsen, TDC A/S, der er udpeget af Dansk Ledningsejerforum.
  • Morten Roos, Banedanmark, der er udpeget af Banedanmark.

Udvalgsmedlemmerne udpeges for 2 år ad gangen og kan genudpeges 2 gange.

Visse spørgsmål behandles af det udvidede kontroludvalg som er kontroludvalget +  2 medlemmer blandt de tilsluttede virksomheder.

Virksomhederne til det udvidede kontroludvalget vælges blandt de tilsluttede virksomheder på årsmødet. De vælges for 2 år ad gangen. 

Virksomhederne er i det udvidede kontroludvalg repræsenteret af:

  1. Jim Valentin, Entreprenørfirmaet Østergaard A/S
  2. Kim Petersen, NCC

Vedtægter

Kontrolordningens vedtægter

Klageadgang

Kundeklager over forhold der vedrører kontrolordningen eller over forhold, der har forbindelse med de optagne virksomheders godkendte deklarationer sendes til sekretariatet som indbringer det for kontroludvalget.

Entrepriseretlige uoverensstemmelser ud over ovennævnte skal behandles efter de sædvanlige entrepriseretlige regler, sædvanligvis AB 18.

Kontroludvalget kan blandt andet beslutte sig for at aflægge et indklaget firma et eller flere ekstraordinære kontrolbesøg.

Klagesager, der ønskes forelagt kontroludvalget, fremsendes via sekretariatet.

Efter modtagelsen af en klagesag vil klageren blive afkrævet et gebyr på 5.000 kr., før kontroludvalget vil indlede en behandling af klagen.

Lina Maria Johnsson

Lina Maria Johnsson

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3620
  • Mobil +45 2688 4520
  • E-mail limj@di.dk