Foto: Di Byggeri

27.03.23 Stilladssektionen Nyheder

Hp3-arbejdet skrider frem

På medlemskonferencen fik medlemmerne en gennemgang af alle de mange elementer, der indgår i Handleplan 3. Status efter tre års arbejde er fremdrift og handlingsorienterede initiativer

Handleplanerne er branches muligheder for at løfte arbejdsmiljøindsatsen trinvis, så stilladsarbejde transformeres fra at være en stærkt nedslidende branche til en branche, hvor belastning mindske mest muligt til glæde for rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft. Handleplanerne er samtidig branchens egen mulighed for at påvirke indsatsen seriøst og i tilknytning til virksomhederne praksis og erfaring.

På Medlemskonferencen i DI Huset den 31. januar gennemgik chefkonsulent i DI, Anders Svendsen og chefkonsulent i DI Byggeri, Henrik Stig Sørensen den lange række af initiativer, der udspringer som opgaver, der skal løses. De kunne derfor præsentere en status for alle de opgaver, der er mere eller mindre løst.

Handleplan 1

Der er fortsat fokus på implementering af Handleplan 1 i virksomhederne. Handleplan 1 har særlig fokus på øget anvendelse af tekniske hjælpemidler.

Her har mere end 60 virksomheder – heraf halvdelen medlemmer af Stilladssektionen - i løbet af 2022 haft besøg af Arbejdstilsynet, der har set på, om virksomhederne stiller de nødvendige tekniske hjælpemidler til rådighed på hjemmeadressen og på opstillingsstedet. Der er et hængeparti med det såkaldte APV-skema, som skulle have været på plads i første halvår 2020. Dette udestår stadigvæk og drøftes mellem organisationerne.

Ændring af priskuranter

Der har gennem længere tid været ført forhandlinger om ændring af de nuværende priskuranter, der har til formål at gøre transport, opstilling og nedtagning af stillads mindre nedslidende.

I slutningen af januar blev parterne enige om en ny priskurant, som nu afventer resultatet af overenskomstforhandlingerne – OK2023.

I forhandlingerne om priskuranten har endnu et handlingsplanpunkt, nemlig Opgavefordeling, arbejdsmetoder og bemanding til opgaverne været inddraget i forhandlingerne om priskuranten.

Samarbejde mod nedslidning

Tungt materiel slider på medarbejderne. Derfor er opfordringen her, at der er en indkøbsstrategi i virksomhederne, der fokuserer på lettere materiel og dermed mindre nedslidning.

Som led i arbejdet med Handleplan 3 er der udarbejdet en guide til den årlige arbejdsmiljødrøftelse, om nedbringelse af de fysiske belastninger ved opstilling og nedtagning af stilladser. Til guiden er der også et skema, hvor det er muligt at skrive referat/aftaler ind i og guide og skema kan findes på Arbejdsmiljø - DI (danskindustri.dk) - og der vil komme et link på Stilladssektionens hjemmeside.

Der vil herudover komme en række infomøder i løbet af 2023, hvor der undervises i brug af skabelonen for den årlig arbejdsmiljødrøftelse, og brugen af skabelonen har allerede været oppe på flere medlemsmøder i Stilladssektionen.

Andre fokusområder

På Medlemskonferencen blev der gennemgået detaljer om de mange opgaver, som sektionen står overfor i forbindelse med implementeringen af Handlingsplan 3.

- Vi kunne fx oplyse, at vi skal holde jævnlige møder med leverandører af materiel for at gøre dem til aktive medspiller om at sikre mindre nedslidning. Vi har også initiativer i gang om at skabe en vidensbank om nye tekniske hjælpemidler og arbejdsmetoder, så alle i branchen bliver bedst muligt orienteret herom. Derfor arbejder vi på at lægge oplysninger om nye tekniske hjælpemidler, arbejdsmetoder mv. på www.byg-ergo.dk og www.korrekte-stilladser.dk, fortæller Henrik Stig Sørensen.

Bedre udbud

Det er også vigtigt at skubbe til kunder, bygherrer og rådgivere med det formål at sikre, at det bliver de ”rigtige” stilladser, der bliver valgt til de konkrete arbejdsopgaver, og at stilladser bliver bedre beskrevet i udbudsmateriale.

- Vi tager denne del af processen i samarbejde med Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-Bus), Arbejdstilsynet og Videntjenesten. Samtidig arbejder vi på at genoptage indsatsen med korrekte-stilladser.dk, når vi finder ud af, hvordan det skal finansieres, siger Anders Svendsen.

Kursus i ergonomi

Stilladssektionen og Stilladsklubben har i samarbejde med Byggeriets Uddannelser og stilladsskolerne øget fokus og antallet af timer på stilladsuddannelsen for elever og et efteruddannelseskursus af én uges varighed for uddannede stilladsmontører. Det skal der arbejdes på at få op og stå.

Stilladssektionen og Stilladsklubben har med Branchefælleskabet for Arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg produceret fire film til undervisningsbrug om bedre og mindre opslidende arbejdsmetoder. Derudover har Stilladssektionen og Stilladsklubben selv produceret otte film om bedre ergonomi.

- Der er desuden ønsker om at ændre ergonomiundervisningen på skolerne med match til de film, der er produceret, fortæller Anders Svendsen, der oplyste, at der nu er lagt øget tid ind i den toårige stilladsmontøruddannelse til ergonomiundervisning.

Skrevet af:

Mogens Hjelm

Relateret indhold