Om DI

Fakta om dansk erhvervsliv

Dansk erhvervsliv finansierer velfærd og leverer vækst og udvikling til hele landet - det er afgørende for Danmark på en lang række områder.

Danmark er blandt de mest velstående lande i verden. Den enkelte dansker har flere muligheder i livet, end de fleste. Danmark er ét af de steder på kloden, hvor borgerne har allerstørst tillid til hinanden. Velstand kommer alle til gode. Et stærkt samfund har brug for stærke virksomheder. For virksomhederne er mere end bare arbejdspladser. De finansierer velfærd og leverer vækst og udvikling, ja. Men også balance på tværs af land og by, uddannelsesniveau, alder og etnicitet. Dansk erhvervsliv leverer værdi til alle dele af samfundet.

 

Virksomhederne finansierer vores velfærd

Virksomhederne leverer en stærk økonomi. Den samlede produktion fra danske virksomheder udgør over svimlende 3.000 milliarder kroner. Størstedelen kommer af virksomhedernes aktiviteter i Danmark. Men langt over 1.000 milliarder kroner udgøres af eksport. Virksomhederne betaler skat af overskuddet, og deres ansatte betaler skat af den løn, de får. Samlet set betyder det, at virksomhederne finansierer vores velfærd med en skattebetaling på 566 milliarder kroner.

Virksomhederne skaber værdien i Danmark

80 procent af den værdi, der bliver skabt i Danmark, kommer fra private virksomheder. Mere end 2,3 mio. danskere er arbejder i det private. Særligt udenfor de store byer er virksomhederne afgørende for, at der er jobs at få. Værdien bliver skabt i alle brancher, og i et lille land som Danmark er eksporten afgørende. Virksomhedernes eksport giver indtægter til Danmark for 1.800 milliarder kroner.​ Vores eksport er meget stor i forhold til økonomiens størrelse, hvilket sikrer Danmark en femteplads blandt verdens mest eksporterende lande.

Virksomhederne skaber 3 ud af 4 jobs i Danmark

Den private beskæftigelse har aldrig været større. Lige nu arbejder mere end 2,3 millioner danskere i en privat virksomhed. Til sammenligning arbejder 866.797 i det offentlige. De private arbejdspladser sikrer jobs i hele Danmark. Og den private beskæftigelse er især afgørende for de mindre og mellemstore kommuner. Danskerne i privat beskæftigelse fordeler sig på en række brancher, hvor handel og transport beskæftiger flest, herefter erhvervsservice og industri.

Danske virksomheder skaber jobs til alle

Virksomhederne er de bedste til at give arbejde til alle på arbejdsmarkedet. De er bedst til at sikre indvandrere og efterkommere et arbejde. De er bedst til at få unge under 24 år og ældre over 65 år i arbejde. Ufaglærte og kortuddannede får også i højere grad arbejde i det private. Og den geografiske sammenhængskraft er også i høj grad drevet af virksomhederne, der sikrer jobs i hele Danmark – også udenfor de store byer. Det mindsker uligheden i samfundet at skabe arbejde til mennesker, der ellers ville være på offentlig forsørgelse.

Virksomhederne skaber fremgang i hele Danmark

Erhvervslivet styrker sammenhængen i samfundet på tværs. Ser man fx på Danmarks geografiske sammenhængskraft, så vokser den private beskæftigelse og skaber værdi i hele landet. De private arbejdspladser adskiller sig fra fx offentlige arbejdspladser ved at være langt bedre til at sikre jobs til udenfor de store byer. I de mindste kommuner i landet er over to-tredjedele af befolkningen ansat i det private.

Virksomhederne leverer grønne løsninger

Virksomhederne udvikler og sælger kvalitet ikke bare herhjemme, men i hele verden. De skaber løsningerne på mange globale udfordringer​ bl.a. inden for grønne løsninger. Danmark eksporterer grønne løsninger for 140 milliarder kroner om året. Vi eksporterer samtidig sundhedsprodukter for næsten 175 milliarder kroner. Danske virksomheder er med til at gøre verden både grønnere og sundere.

Virksomhederne handler med hele verden

Danmark handler meget med omverden. USA er danske virksomheders største eksportmarked. Dernæst Europa, hvor vi særligt handler med nabolandene Tyskland og Sverige. Kina og Hongkong tilsammen tager fjerdepladsen blandt Danmarks eksportmarkeder. Eksporten er afgørende for vækst. Kun gennem eksport kan vi koble os på det store verdensmarked og den høje vækst, der er i verden omkring os.

Danmark er verdens nummer fem til at eksportere

Virksomhederne har over det seneste år eksporteret for over 1.800 milliarder kroner. Dansk økonomi er mere afhængig af eksport end vores nabolande. Eksporten er bl.a. afgørende for at finansiere vores store import af løsninger, vi ikke selv producerer i Danmark. Danske produkter er af høj kvalitet. Det gør, at man kan tage en højere pris og dermed tjene penge trods vores høje omkostningsniveau.

17 verdensførende virksomheder er danske

Danmark har en del verdensførende virksomheder inden for forskellige brancher. Det er bl.a. danske virksomheders digitale førerposition, der giver dem status af verdensførende. Men det er også i høj grad danske sundhedsprodukter og grøn energiteknologi, som gør sig markant gældende på verdensmarkederne. Der er flere danske virksomheder som er verdensførende inden for bedste arbejdsgivere, mest bæredygtige og indflydelsesrige.

Virksomhederne investerer mest i forskning og udvikling

Dansk erhvervsliv investerer i maskiner, bygninger og redskaber, men også massivt i forskning og udvikling. Der er en tæt sammenhæng mellem et lands velstandsniveau og investering i forskning og digitalisering. Jo mere erhvervslivet investerer, des højere er velstandsniveauet i et land. Produktudvikling er samtidig afgørende for virksomhedernes omsætning. Fx vil en femtedel af virksomhedernes omsætning i 2030 komme fra produkter, de ikke har sendt på markedet endnu.

Danske virksomheder driver en positiv udvikling

Kun Finland gør det bedre end Danmark, når det kommer til arbejdet med FN’s Verdensmål. Danske virksomheder og deres medarbejdere har den nødvendige viden, kompetencer og løsninger, der skubber Danmark i den rigtige retning. Alle lande står over for mange af de samme udfordringer, og derfor skal vi nu i endnu højere grad skalere og eksportere danske bæredygtige løsninger.